Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Een Iraanse kernproef

Al gedacht aan wat er zou gebeuren als Iran een kernwapen zou testen? Laten we eerst eens kijken naar Noord-Korea, die andere schurkenstaat en medelid van de vroegere ‘As van het Kwaad’. Dat voerde bijna een week geleden zijn derde kernproef uit, na eerdere tests in 2006 en 2009, volstrekt in strijd met resoluties van de VN-Veiligheidsraad en ongeacht herhaalde waarschuwingen van de Verenigde Staten en andere mogendheden dat dit Absoluut Niet Mocht. En wat waren de consequenties (voorlopig, maar het ziet er niet naar uit dat het veel verder zal komen)?

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de proef een „hoogst provocerende actie die de regionale stabiliteit ondermijnt”. En: „De Verenigde Staten blijven waakzaam.”

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, drong er bij Noord-Korea op aan zijn kernwapenprogramma op te geven en weer te komen praten.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Yang Jiechi, liet weten dat Beijing „zeer ontevreden was over en vastbesloten gekant tegen” de test. Ook van Chinese zijde werd Noord-Korea opgeroepen vooral terug te keren naar „de juiste koers van dialoog en consultatie”.

De Veiligheidsraad kwam met spoed bijeen en liet weten dat hij de kernproef „scherp veroordeelde”.

In antwoord op al deze dappere verklaringen verzamelden de Noord-Koreaanse autoriteiten tienduizenden burgers op een koud plein in de hoofdstad Pyongyang om de test te vieren. Beschouw het als een soort middelvinger.

Als de Iraniërs een kernproef zouden houden en daarmee zouden laten blijken een atoomwapen te bezitten, zou het huis te klein zijn. Nee, ze zouden helemaal geen kernproef kunnen houden omdat ze voor die tijd al een storm van Israëlische raketten om de oren zouden hebben gekregen. Daar heeft Israël geen misverstand over laten bestaan.

Wat is het verschil tussen Iran en Noord-Korea? Iran heeft natuurlijk met 80 miljoen ruim drie keer zoveel inwoners en een heleboel olie, maar verder zijn het allebei derde-wereldlanden met een leger dat met elastiekjes en paperclips bij elkaar wordt gehouden. Wel eens een Iraanse militaire parade gezien? Allebei hebben ze een regime dat op het eerste gezicht misschien wat minder rationeel oogt, maar in de praktijk zeer sluw opereert.

Er wordt wel eens gezegd dat Iran extra moet worden bestraft omdat het ondertekenaar is van het nucleaire non-proliferatieverdrag. Maar dan zou het er in theorie gewoon uit kunnen stappen, om ook te promoveren naar de divisie van zouteloze veroordelingen.

Een belangrijk verschil is Israël. Dat woont niet in de buurt van Noord-Korea. Maar doorslaggevend is misschien dat Iran geen bom heeft.