Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Dutroux komt niet vervroegd vrij

arc Dutroux onderweg naar het Paleis van Justitie in Brussel begin februari. Foto Reuters / Francois Lenoir

Marc Dutroux komt niet vervroegd vrij. Het verzoek van de kindermoordenaar om vervroegde vrijlating onder elektronisch toezicht is maandag door de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel afgewezen. Dat melden diverse Belgische media.

Dutroux, die in 2004 veroordeeld is tot levenslang voor ontvoering, verkrachting en moord, mag vanaf dit jaar vragen om vervroegde vrijlating. De veroordeelde kindermoordenaar had dan ook begin februari bij de rechtbank in Brussel een pleidooi gehouden om eerder vrij te komen. Dutroux zou hebben gezegd dat hij een beter mens is geworden en dat hij daarom recht zou hebben op vrijlating.

Volgens de rechter ontbreekt het Dutroux aan voldoende resocialisatieperspectief, Dutroux kan ‘geen enkel reclasseringsplan’ voorleggen. Ook een verzoek om een uitgaansvergunning wees de rechter af omdat Dutroux onvoldoende duidelijk heeft gemaakt waarom hij die nodig heeft, wat hij wil gaan doen of waar hij heen wil gaan.

De afwijzing van zijn verzoek komt niet helemaal als een verrassing. De gevangenis in Nijvel, waar Dutroux zijn straf uitzit, gaf al een negatief advies uit. Ook het openbaar ministerie raadde af om Dutroux onder elektronisch toezicht vrij te laten.

Moeder: het is een recidivist in hart en nieren

De 78-jarige moeder van Dutroux liet in het Belgische Soir Magazine weten dat haar zoon geheid opnieuw zal toeslaan als hij wordt vrijgelaten:

“Hij zal niet meer met kinderen herbeginnen, hij is daartoe misschien niet meer in staat. Maar hij zal opnieuw een groep van mensen vormen die voor hem zullen werken en hij zal nieuwe delicten plegen. Het is een recidivist in hart en nieren. Dat heeft hij al heel zijn leven bewezen.”

Ex-vrouw Michelle Martin kwam wel eerder vrij

Dutroux schatte zijn kansen zelf tamelijk hoog in, mede doordat zijn ex-vrouw Michelle Martin eind augustus vorig jaar eerder is vrijgekomen. Haar vervroegde vrijlating leidde tot grote verontwaardiging in België. Van tevoren was er in België dan ook veel ophef over het verzoek van Dutroux.

De ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, in de rechtbank van Arlon in mei 2011. Foto AFPDe ex-vrouw van Marc Dutroux, Michelle Martin, in de rechtbank van Arlon in mei 2011. Foto AFP

De afkeuring van het verzoek is de zoveelste afwijzing voor de Belgische pedofiel en moordenaar: in april vorig jaar vroeg hij een verlof en een elektronische enkelband aan. Ook die aanvragen werden geweigerd. De eerstvolgende keer waarop hij een nieuw verzoek kan indienen is 11 februari volgend jaar.

Dutroux is rijk geworden op de beurs

Zijn verzoek om vervroegde vrijlating begin deze maand was de eerste keer sinds lange tijd dat Dutroux in het openbaar verscheen. Hij had inmiddels een lange baard en lang haar gekregen aangezien de gedetineerden in de gevangenis de kapper niet meer kunnen betalen. Sindsdien knippen de gevangenen elkaar, alleen Dutroux zit opgesloten in volledige afzondering.

Het is niet dat hij de kapper niet meer kan betalen. Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws is Dutroux inmiddels de rijkste gedetineerde van de gevangenis in Nijvel. Het fortuin verdient hij op de beurs.

Vanuit de gevangenis geeft hij zijn zoon opdrachten. Volgens de krant laat hij het grootste deel van het geld ook op de rekening van zijn zoon storten waardoor de slachtoffers en nabestaanden er geen beslag op kunnen laten leggen. Zij hebben nog steeds geen cent gekregen van door de rechter toegekende schadevergoedingen.