Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Dertien onbevoegde artsen werken toch

Negen artsen en therapeuten die in Nederland niet meer vermeld staan in het artsenregister, behandelen toch nog patiënten. En vier artsen die in Groot-Brittannië niet meer mogen werken, staan in Nederland nog in het artsenregister vermeld. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De negen behandelaars die uit het Nederlandse register waren geschrapt, hadden verkeerde medicijnen voorgeschreven, mislukte borstvergrotingen uitgevoerd of patiënten seksueel misbruikt.

In Nederland staan ongeveer 441.000 behandelaars ingeschreven bij het openbare BIG-register. Verwijdering uit dat register is de zwaarste strafmaatregel die het Medisch Tuchtcollege kan opleggen. Na verwijdering is het illegaal om in Nederland te werken als arts. De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet hierop toezien en overtredingen melden bij het Openbaar Ministerie.

Sommige artsen wijken uit naar het buitenland of gaan werken in een privékliniek. Dat laatste is toegestaan – artsen zonder registratie mogen werken onder supervisie van andere artsen. Het komt ook voor dat artsen het werkverbod omzeilen door zich te vestigen als alternatief genezer. Eén uit het register geschrapte psychotherapeut liet RTL Nieuws weten nu te werken als psychoanalyticus.

Minister Schippers (Volksgezondheid, VVD) wil het tuchtrecht aanscherpen zodat artsen die uit het register zijn verwijderd niet meer onder toezicht van andere artsen aan het werk mogen. Ook werkt zij aan een internationale zwarte lijst.