Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Filosofie

denken@nrc.nl

Leg schuld overgewicht niet bij een ander

betoogt chirurg oncoloog KOEN REIJNDERS uit Doetinchem

Anne Elzinga vindt haar overgewicht „niet alleen mijn schuld” (Denken, 15 februari). „De voedingsindustrie en de fastfoodketens mesten me vet.” Maar Elzinga vergeet te vermelden dat het een karakterzwakte is om toe te geven aan de voedselindustrie. McDonald’s is niet verantwoordelijk voor haar vetzucht. Te vaak zie ik mensen in mijn beroep die de schuld van hun matige gezondheid bij anderen leggen. Het wordt tijd dat ‘patient in the lead’ ook daadwerkelijk beleid wordt: verantwoordelijkheid nemen en krijgen voor eigen gezondheid. Hierbij hoort ook benoemen wat waar is: te dik zijn betekent dat er meer in gaat dan er uit komt, ofwel een gebrek aan zelfdiscipline.

Dik zijn is niet alleen een probleem van het hoofd, maar daar begint het wel.

Ethiektraining van NBA is netjes georganiseerd

schrijft ANNE-MARIE VAN ARKEL Directeur van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants

In het artikel ‘Ethiektraining voor accountant mist ethiek’ wordt de vraag gesteld of het netjes is dat de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) haar leden verplicht tot het volgen van een cursus ethiek die ze zelf aanbiedt (nrc.next, 7 februari). Wie naar de feiten kijkt, zal concluderen dat de NBA een gelijk speelveld creëert, waarin leden en aanbieders vrij kunnen kiezen.

De door de NBA verplicht gestelde training wordt aangeboden door circa vijfentwintig geaccrediteerde marktpartijen. Het curriculum is opgesteld door het NBA-bestuur en laat marktpartijen vrij om hun eigen methode te kiezen. Een van die partijen is de eigen cursusorganisatie, NBA-VRC Opleidingen. Deze partij is op hetzelfde moment geïnformeerd over de vereisten en op exact dezelfde manier behandeld als de andere aanbieders. Alle geaccrediteerde opleidingsorganisaties zijn te vinden via de website van de NBA, bij de informatie over de desbetreffende training beroepsethiek. NBA-leden kunnen zelf bepalen bij welke cursusorganisatie ze de training willen volgen.

De inhoud van de training die NBA-VRC Opleidingen aanbiedt, is opgesteld in samenwerking met KPMG Forensic & Integrity. Deze keuze is ingegeven door de wens om een hoogwaardige training aan te bieden, door een autoriteit op het vakgebied. Andere marktpartijen hebben hun eigen invulling gegeven aan het curriculum.