Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

De Wever: ik mag Rutte niet spreken

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen en leider van de grootste partij van België, wil graag premier Mark Rutte (VVD) ontmoeten, maar Vlaamse partijen blokkeren politieke contacten die De Wever in Nederland wil leggen.

Dat zegt De Wever, leider van de Vlaams-nationalistische N-VA, vandaag in deze krant. De Wever zou graag „eens samenkomen” met Rutte, maar volgens hem zit „de verkaveling van de politiek” dat in de weg. „Als ik Rutte zou willen zien, zal er op tijd een telefoontje komen van de liberale Open VLD: ‘Die man moet je niet ontvangen.’”

De Wever, die de scheiding van de Nederlanden in de zestiende eeuw een „jammerlijke gebeurtenis” noemt, vindt dat er in Nederland weinig interesse is voor meer samenwerking met Vlaanderen. „Ik denk dat wij voor Nederland nog vaak dat exotische, bourgondische, half-Latijnse land zijn waar je graag eet en recreëert, maar dat verder dichtbij en toch veraf is.”

De Wever wil dat de havens van Antwerpen en Rotterdam beter gaan samenwerken. „Als je blijft proberen om elkaars scheepverkeer af te pikken, spelen de grote bedrijven ons tegen elkaar uit.”

Eerder deze maand waarschuwde De Wever voor een „Pim Fortuynachtige situatie”, na ophef over uitspraken van hem: dat een neutrale uitstraling van ambtenaren achter het loket in Antwerpen ook betekent dat homo’s geen regenboog-T-shirt mogen dragen. De Wever wordt bedreigd en krijgt beveiliging.

In het nieuws: pagina 4-5