Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

De twee kampioenen gaan keihard op weg naar Sotsji...

Voor Kramer en Wüst waren de WK in Hamar een voorproefje van de Winterspelen. Goud in Sotsji is het enige dat telt voor de beste allrounders.

HAMAR - Sven Kramer in actie tijdens zijn race op de 10.000 meter met zijn coach Gerard Kemkers (L). ANP BAS CZERWINSKI
HAMAR - Sven Kramer in actie tijdens zijn race op de 10.000 meter met zijn coach Gerard Kemkers (L). ANP BAS CZERWINSKI

Hoe goed is de schaatser die zich nauwelijks druk maakt om een zesde wereldtitel, ook al werd hij daarmee de beste allrounder aller tijden? „De wereldbeker in Erfurt is ook best belangrijk”, plaatste Sven Kramer de waarde van zijn overwinning bij de WK allround in het kolkende Vikingskipet van Hamer al in perspectief vóór er een meter was geschaatst.

Dus waarom zou hij op de afsluitende tien kilometer voluit gaan? Zelfs toen hij na verlies op de 1.500 meter nog maar 0,4 seconde voorsprong over had op de Noor Håvard Bøkko, bleef Kramer ontspannen lachen. Toch voluit? „We zullen zien wat nodig is”. Om op de slotafstand precies genoeg te doen om zijn recordtitel binnen te halen en zelfs de tien kilometer nog net te winnen. Al ging het na de zware mijl minder vloeiend dan verwacht. Maar de blik was alweer strak gericht op Erfurt.

Over twee weken kan Kramer (26) zich in de Duitse stad plaatsen voor de tien kilometer bij de WK afstanden in het Russische Sotsji, eind maart. Die wedstrijd – waar hij waarschijnlijk voor het eerst sinds zijn comeback van vorig jaar echt kan duelleren met de BAM-specialisten Bob de Jong en Jorrit Bergsma – is voor de TVM-kopman dan weer de ideale opmaat naar het enige doel dat er in zijn glansrijke carrière nog echt toe doet: de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Goud op de vijf en tien kilometer plus ploegachtervolging, met minder neemt Kramer geen genoegen. „De vijf en de tien, daar leef ik elke dag voor.”

Ireen Wüst evenaarde met haar vierde wereldtitel allround het aantal van „mevrouw” Atje Keulen-Deelstra (wereldkampioen in 1970, ’72, ’73 en ’74), zoals ze haar voorgangster zelf noemde. Ze is op de helft van de acht (!) titels van de Duitse Gunda Niemann. Net als haar ploeggenoot Kramer, die met zijn zesde titel Oscar Mathisen en Clas Thunberg achter zich laat, is Wüst zelfs nauwelijks bezig met records. Ook zij keek in Hamar vooruit naar hogere doelen. „Ik heb nog nooit een wereldrecord gereden.” En in Sotsji wacht mogelijk ook een mijlpaal voor de tweevoudig olympisch kampioene. „Die [Yvonne] Van Gennip en [Marianne] Timmer hebben er drie.” Meer goud dus.

Wat zeggen allroundtitels van Kramer en Wüst over hun kansen op de Olympische Winterspelen in de Sotsji. Hoe goed zijn ze als specialist op hun favoriete afstanden? „Dit was een ‘vijf’ van de buitencategorie”, zei coach Gerard Kemkers over de race waarin Kramer in 6.13,42 zaterdag Ivan Skobrev (6.19,06) en Bart Swings (6.19,72) voor bleef. „Zes seconden voor op de rest, dat is een groot gat. Hij toont hier als specialist goed bezig te zijn.” Al had ook Kemkers gezien dat zijn kopman vanaf ronde zeven bij het uitkomen van de bochten ‘te hoog zat’, wat extra luchtweerstand geeft en dus kracht kost. „Stilistisch waren er nog verbeterpuntjes. Maar hij zet een rondetijd van 29,5 in zijn hoofd en slaagt erin om te blijven vechten. Heel sterk.”

Ook Kramer, vorige week in Inzell op de vijf kilometer ruim sneller dan De Jong en Bergsma, toonde zich voldaan. „Ik kan ze steeds vlakker rijden. Al moet ik tegenwoordig door de loting vaak als eerste van de favorieten rijden, dat haalt blijkbaar juist het beste in mij naar boven. Deze vijf trek ik uit mijn tenen, ik had geen honderdste harder gekund.”

Ondanks haar drie afstandszeges rekende Wüst zich in Hamar niet rijk. Op de 1.500 meter was ze in 1.56,30 slechts 0,01 sneller dan de Russin Jekatina Sjikova. Op de drie kilometer (4.05,41) was de marge met nummer twee Diane Valkenburg ruim 2,5 seconde, maar ontbrak de Tsjechische specialiste Martina Sablikova met een liesblessure. „Met 4.05 kom je misschien iets tekort op Sablikova”, plaatste Kemkers de WK-winst in olympisch perspectief. Maar combineer de goede laatste rondjes van Hamar met de snelle start vorige week in Inzell en goud in Sotsji moet mogelijk zijn, denkt de coach. De vijf kilometer is voor Wüst nog geen serieus olympisch doel.

Vier jaar geleden, een jaar voor de Spelen van Vancouver, lag Wüst in Hamar naar lucht te happen op het middenterrein. „Een martelgang”, omschrijft ze zelf dat WK, waar ze toch als derde eindigde. „Als ik me nu nog zo voelde was ik allang gestopt.” Maar ze vocht terug en combineerde in Vancouver een jaar later net genoeg snelheid met juist voldoende uithouding voor goud op de 1.500 meter. Nu is het gevoel oneindig veel beter, aldus Wüst. „De Ireen van toen is geen schim van hoe ik me nu voel.” Zie haar alleen al dartelen op het middenterrein, losjes stoeien met een ploeggenote. Beter dan ooit.

Kramer schitterde bij de WK 2009 met een baanrecord van 6.09,74. „Dat was een van mijn weinige goede weekenden dat jaar. Ik reed toen steeds 6.16 tot 6.18, maar nu ga ik veel vaker naar de 6.10 toe. Toen was ik ook veel meer met het allrounden bezig. Nu tellen alleen de vijf, de tien en de team pursuit. Daar heb ik mijn handen vol aan. Het is een andere instelling nu, dat geeft meer rust. Toen was ik in een dalende lijn, nu in een stijgende lijn.” In de rest van dit seizoen, met de WK afstanden in Sotsji als slot, blijkt vanzelf hoe ver de lijn nog stijgt.

Beide kampioenen kijken na vele successen en harde lessen – overtraindheid van Wüst in 2009, fysieke en mentale problemen bij Kramer in 2010 – vol vertrouwen naar de Spelen van volgend jaar. Alleen lijkt de rest van de TVM-schaatsers net als vier jaar geleden moeite te hebben met het hoge niveau van de twee absolute toppers. Linda de Vries was bij de EK tweede, nu moest zij genoegen nemen met een vierde plaats. Jan Blokhuijsen raakte verder achterop bij zijn topvorm van de NK allround. „We moeten voorkomen dat eilandjes ontstaan”, leerde Kemkers van Vancouver 2010, toen zijn ploeg tegenviel ondanks goud voor Kramer en Wüst.

Niet voor niets gaf TVM-directeur Arjen Bos in Hamar aan dat er volgend jaar financiële ruimte is voor versterkingen. In het laatste contractjaar wil ook de sponsor alles op alles zetten. ‘Zijn’ wereldkampioenen van Hamar, wachten op niets of niemand. Op naar Erfurt, wereldrecords en vooral: naar meer olympisch goud.