Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

De man die zong met de Beatles

Grote hits heeft Tony Sheridan op eigen kracht nooit gemaakt. Maar hij kon er wel, als enige ter wereld, prat op gaan dat hij ooit door de Beatles is begeleid. In 1961, toen hij als zanger-gitarist optrad in Hamburgse lokaliteiten als de Top Ten Club en de Star Club, fungeerde de nog onbekende groep uit Liverpool af en toe als zijn begeleidingsband. En toen de Duitse producer Bert Kaempfert hem een platencontract bij Polydor had bezorgd, gingen de Beatles mee naar de studio om standaardnummers als My bonnie is over the ocean en When the saints op te nemen. Op het label heetten ze Tony Sheridan & the Beat Brothers. Kaempfert was bang dat de naam Beatles te veel zou klinken als pidels, een Hamburgs dialectwoord voor piemels.

De opnamen, die dus de eerste plaatopnamen van de Beatles zijn, klinken alsof ze in een primitief soort echokelder werden gemaakt. Sheridan staat luidkeels te zingen, terwijl de Beatles op volle kracht op hun gitaren rammen – vergelijkbaar met het volume dat ze in de Hamburgse clubs moesten produceren om boven het lawaai van het publiek uit te komen.

Toen de Beatles eind 1962 in Engeland aan hun wereldroem begonnen, bleef Sheridan in Hamburg. Een paar jaar later ging hij naar Vietnam om op te treden voor de Amerikaanse troepen. Daar bleef hij twee jaar. Sindsdien woonde en werkte hij voornamelijk in Duitsland, als grijs geworden dj en singer-songwriter. Zaterdag overleed hij, 72 jaar oud.