Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Cultuur

De beatmuziek is terug

LUISTEREN // Beatmuziek The Outsiders / Wally Tax Thinking about today / Bridges are burning Pseudonym Records ****

Jack White, The Kik, Miles Kane en Jacco Gardner: stuk voor stuk werden ze beïnvloed door de beatmuziek uit de jaren zestig. Zanger Wally Tax van The Outsiders zou vandaag 65 geworden zijn, ware het niet dat hij op 57-jarige leeftijd ten onder ging aan een leven van drank, drugs en rock ’n roll. Als monument voor de muzikale erfenis van de Amsterdamse beatlegende verschijnen deze week de dubbelalbums The Outsiders: Thinking About Today, met alles wat de band ooit opnam, en Bridges Are Burning, met het ondergewaardeerde solowerk van Tax uit 1974. De nummers ‘Lying all the time’ en ‘Touch’ mogen op geen enkele sixtiesplaylist ontbreken. Voer voor aanstormende beatmuzikanten.