Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

De affaires

‘Zet die ploat af’

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar wilde Bart De Wever in Antwerpen aan zijn overwinningsspeech beginnen. De dj zag dat niet en liet de muziek, een remix van Happiness van Sam Sparro, doorgaan. „Zet die ploat af”, riep De Wever kwaad in de microfoon, die al aan stond zonder dat De Wever het wist. Op internet werd die uitspraak, in allerlei parodieën, een absolute hit. De Wever bood de dj later zijn excuus aan.

Pieter of Herman de Coninck?

In december had hij een conflict met kunstenaars. Die hadden voorgesteld om de naam van het Pieter de Coninckplein in Antwerpen, vernoemd naar een historisch personage dat voorkomt in De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience uit 1838, te veranderen in het ‘Herman de Coninckplein’ – een dichter die in 1997 overleed. De Wever vond het een „idioot voorstel”.

Rappers boos om column

In januari maakte De Wever rappers boos door een column in De Standaard: „In de jaren ’90 was rap misschien een vernieuwende en aangename mengeling van humor en sociale kritiek, vandaag reikt het jongeren vooral het belang aan van dames van lichte zeden (ho’s), geld en juwelen (blingbling) en het criminele bestaan om voorgaande te verwerven (the thuglife).” De rappers Fatih en Froze reageerden in een nummer: de macht maakte De Wever „blind”.

Barrière voor vreemdelingen

Andere Vlaamse steden en een Nederlandse Europarlementariër reageerden verontwaardigd op het idee van De Wevers stadsbestuur om de tarieven voor een identiteitskaart fors te verhogen – alleen voor buitenlanders. De andere steden denken dat zij daardoor meer vreemdelingen zullen aantrekken en ze verwijten De Wever dat er geen overleg is.