Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Cyprus: Merkels lieveling ligt voor

Cyprus is zo’n klein Europees land waar analisten van banken en experts op ministeries van Financiën opeens verstand moeten hebben. Het is het vierde euroland dat hulp nodig heeft en de zorg over het eiland groeit.

De uitslag van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen gisteren is daarom belangwekkender dan anders. Als eerste eindigde de christen-democraat Nicos Anastasiades, van de partij Democratische Samenwerking. Hij geniet het meeste vertrouwen op de financiële markten, niet in de laatste plaats omdat hij via het netwerk van de Europese Volkspartij de Duitse bondskanselier Angela Merkel goed kent.

Al maanden spreken EU en IMF over de 17 miljard euro aan steun die Cyprus nodig zegt te hebben. De huidige communistische president, Demetris Christofias, ligt in de ogen van Brussel dwars bij hervormingen die het eist als voorwaarde voor steun. De communist richtte zich ook op Moskou, dat grote financiële belangen heeft op het eiland.

Van Anastasiades verwacht Europa een coöperatiever houding. Maar het is onzeker of Anastasiades op 24 februari ook de tweede ronde wint. Als tweede eindigde Stavros Malas, de opvolger van Christofias. Wie wint hangt af van de keuze van aanhangers van George Lilikas, die als derde eindigde. De onafhankelijke politicus was vroeger communist. (NRC)