Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

BBC maakt nieuwe serie van Tolstojs Oorlog en vrede

De BBC heeft een nieuwe zesdelige adaptatie van Lev Tolstojs klassieker Oorlog en vrede aangekondigd, zo meldt The Guardian. De Britse omroep maakte begin jaren zeventig ook al een serie over het boek, destijds met onder andere Anthony Hopkins in een van de hoofdrollen. Het boek, dat in de Nederlandse vertaling liefst 1632 pagina’s beslaat,

Lev Tolstoj op een schilderij van Ilja Repin

De BBC heeft een nieuwe zesdelige adaptatie van Lev Tolstojs klassieker Oorlog en vrede aangekondigd, zo meldt The Guardian.

De Britse omroep maakte begin jaren zeventig ook al een serie over het boek, destijds met onder andere Anthony Hopkins in een van de hoofdrollen. Het boek, dat in de Nederlandse vertaling liefst 1632 pagina’s beslaat, werd toen nog over 20 afleveringen uitgesmeerd.

Er zijn meerdere films van Oorlog en vrede gemaakt. Over de verfilming van regisseur Sergei Bondarchuk beweerden de Sovjets dat het de duurste film aller tijden zou zijn. Alleen de veldslag, met liefst 120.000 figuranten in soldatenkostuum, is al imposant:

 

Andrew Davies zal dit keer het script voor zijn rekening nemen. Hij maakte eerder bewerkingen van Middlemarch van George Eliot en Sense and Sensibility van Jane Austen.

The Guardian verwacht niet dat Davies Tolstojs lange historische en filosofische uitweidingen in de tv-serie zal opnemen. Davies zelf is in de Britse krant met name enthousiast over de karakters in Oorlog en vrede. “De karakters zijn zo natuurlijk en menselijk en het is als lezer eenvoudig om je er mee te identificeren.” Davies noemt Natasha Rostova, een van de belangrijkste personages, ‘een van de beminnelijkste heldinnen uit de literatuur’.

War and peace
zal over twee jaar bij de BBC te zien zijn. Het is nog onbekend welke acteurs de rollen op zich zullen nemen.