Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

BBC-journalisten staken tegen gedwongen ontslagen

Het BBC-gebouw in Londen.
Het BBC-gebouw in Londen. Foto Reuters / Luke MacGregor

Vele BBC-journalisten hebben sinds één uur vannacht Nederlandse tijd 24 uur lang het werk neergelegd. Daarmee protesteren ze tegen gedwongen ontslagen bij de omroep.

De Britse vakbond voor journalisten NUJ riep op tot de staking na mislukte pogingen om tot een overeenstemming met het management van de omroep te komen over de herplaatsing van dertig medewerkers die waarschijnlijk gedwongen worden ontslagen.

Volgens NUJ heeft de BBC sinds 2004 al zevenduizend banen geschrapt en zullen er voor 2017 nog tweeduizend arbeidsplaatsen verdwijnen. De BBC moet de komende jaren 20 procent bezuinigen. De meeste banen zullen door natuurlijk verloop en een bevriezing van de werving worden gewonnen, maar de vakbond verzet zich tegen dertig gedwongen ontslagen. De vakbond eist dat de BBC de ontslagen zes maanden uitstelt, zodat er kan worden onderhandeld over hoe de ontslagen kunnen worden voorkomen.

BBC: teleurstellend dat de NUJ deze actie onderneemt

Meerdere programma’s worden niet uitgezonden en zijn vervangen door herhalingen en korte nieuwssamenvatting. Andere programma’s worden door een beperkt aantal mensen gepresenteerd.

De BBC zegt de frustratie om personeelsvermindering te begrijpen, maar de actie te betreuren. De omroep wil de gewone programmering vandaag zo veel mogelijk intact houden. Vanavond om 23.59 uur (Britse tijd) gaan de journalisten weer aan de slag.