Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

agenda

Supporters of Sufi cleric and leader of the Minhaj-ul-Quran Muhammad Tahirul Qadri hold hands during his meeting with members of Pakistan's coalition government on the fourth day of protests in Islamabad January 17, 2013. The Muslim cleric calling for the Pakistani government to resign said on Thursday he had reached an agreement with the administration and would call halt to the street protests in Islamabad that triggered a political crisis four days ago. REUTERS/Akhtar Soomro (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION)
Supporters of Sufi cleric and leader of the Minhaj-ul-Quran Muhammad Tahirul Qadri hold hands during his meeting with members of Pakistan's coalition government on the fourth day of protests in Islamabad January 17, 2013. The Muslim cleric calling for the Pakistani government to resign said on Thursday he had reached an agreement with the administration and would call halt to the street protests in Islamabad that triggered a political crisis four days ago. REUTERS/Akhtar Soomro (PAKISTAN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST RELIGION) REUTERS

Dinsdag 19 februari

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag begint een zitting om vast te stellen of er voldoende bewijsmateriaal is om een proces te voeren tegen de vroegere president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo, die wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid.

De Franse president François Hollande is op bezoek in Griekenland. Hij ontmoet zijn Griekse ambtgenoot Karolos Papoulias en premier Antonis Samaras. Het Elysée-paleis liet vorige week weten dat Hollande zal aandringen op verdere Griekse hervormingen. De bevolking lijdt steeds meer onder de maatregelen. Armoede, criminaliteit en geweld nemen toe. Morgen staat om die reden een algemene staking van 24 uur gepland.

Woensdag 20 februari

Premier Mariano Rajoy van Spanje houdt zijn eerste ‘staat van de natie’- rede ooit in het parlement. De rede is bedoeld om zijn beleid beter uit te leggen, maar dat zal moeilijk zijn nu hij en zijn partij in opspraak zijn geraakt door een zwartgeldschandaal.

In Londen buigt een rechter zich over het Spaanse verzoek om uitlevering van Ignacio Lerín Sánchez, die actief zou zijn geweest in een ‘gewapende bende’, ofwel de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Hij wordt beschouwd als gevaarlijk. Het Europees arrestatiebevel moet uitlevering gemakkelijker maken.

Donderdag 21 februari

De Commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement stemt over een ontwerptekst voor een resolutie over persvrijheid. Hierin staat dat de EU scherper op moet letten dat lidstaten de persvrijheid beschermen, onder meer door ervoor te zorgen dat de eigendomsstructuren van mediabedrijven transparant zijn. Recent werd een groep adviseurs van de Europese Commissie er juist van beschuldigd de pers te willen breidelen.

Vrijdag 22 februari

De Pakistaans-Canadese geestelijke Muhammed Tahirul Qadri, die campagne voert tegen de wijd verbreide corruptie in het land, begint met een nieuwe reeks spreekbeurten in de plaats Gujranwala in de provincie Punjab. In de daaropvolgende dagen bezoekt hij onder meer Multan en Rawalpindi. Een soortgelijke toernee vorige maand trok tienduizenden belangstellenden en bracht de regering in verlegenheid.

Zaterdag 23 februari

In Palma de Mallorca staat Iñaki Urdangarin terecht, de schoonzoon van de Spaanse koning Juan Carlos. De voormalig tophandballer zou miljoenen overheidsgeld hebben verduisterd via zijn sportinstituut Noós. Ook de privésecretaris van twee dochters van Juan Carlos wordt beschuldigd van betrokkenheid bij deze zaak.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe viert zijn 89-ste verjaardag op een feestje met 60.000 gasten. Zijn echte verjaardag was overigens al op 21 februari.

Zondag 24 februari

De Bulgaarse orthodoxe kerk kiest in Sofia een opvolger voor de vorige herfst overleden patriarch Maxim, die de kerk sinds 1971 had geleid.

Maandag 25 februari

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat op bezoek in Turkije – een week nadat de Franse president Hollande zei dat hij bereid is de onder oud-president Sarkozy vastgelopen onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de EU te hervatten. Merkel zit in een lastig parket: ze is zeer sceptisch over Turkse EU-toetreding maar wil handelspartner Turkije niet bruuskeren.

In Seoul wordt de nieuwe president Park Geun-hye ingehuldigd. Park, dochter van de vermoorde militaire leider generaal Park Chung-hee (1961-1979), won de presidentsverkiezingen in december. Ze wordt de eerste vrouwelijke president van het land.

De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève houdt zijn jaarlijkse zitting. Centraal zullen naar verwachting de talrijke schendingen van de rechten van de mens in Syrië staan en de Israëlische nederzettingen in de bezette gebieden.

Een Hof van beroep in Qatar wijst vonnis in de zaak van de dichter Mohammed al-Ajami, die tot een levenslange gevangenisstraf is veroordeeld wegens kritiek op de emir.