Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

Ach ja, records. Zij denken alweer vooruit

WK allround //Sven Kramer veroverde zijn zesde wereldtitel, is nu de beste allrounder aller tijden Ireen Wüst won voor de vierde keer De schaatstoppers richten zich op hogere doelen: Winterspelen

16-02-2013 Hamar, schaatsen W K allround dames en heren DVD 197 5000 mtr. heren - winnaar Sven Kramer Foto en copyright: Foto Leo Vogelzang BV
16-02-2013 Hamar, schaatsen W K allround dames en heren DVD 197 5000 mtr. heren - winnaar Sven Kramer Foto en copyright: Foto Leo Vogelzang BV Foto Leo Vogelzang BV

Hoe goed is de schaatser die zich nauwelijks druk maakt om een zesde wereldtitel, ook al werd hij daarmee de beste allrounder aller tijden? „De wereldbeker in Erfurt is ook best belangrijk”, plaatste Sven Kramer de waarde van zijn overwinning bij het WK allround in het kolkende Vikingskipet van Hamar al in perspectief nog vóór er een meter was geschaatst.

Dus waarom zou hij op de afsluitende tien kilometer voluit gaan? Zelfs toen hij na verlies op de 1.500 meter nog maar 0,4 seconde voorsprong over had op de Noor Havard Bøkko, bleef Kramer lachen. Toch voluit? „We zullen zien wat nodig is.” Om op de slotafstand volledig ‘in control’ precies genoeg te doen om zijn recordtitel binnen te halen en zelfs de tien kilometer nog net te winnen.

De blik alweer op Erfurt.

Over twee weken kan Kramer (26) zich in de Duitse stad plaatsen voor de tien kilometer bij de WK afstanden in Sotsji, eind maart. Die wedstrijd – waar hij waarschijnlijk voor het eerst sinds zijn comeback van vorig jaar echt kan duelleren met de specialisten Bob de Jong en Jorrit Bergsma – is voor de TVM-kopman dan weer de ideale opmaat naar het enige doel dat er in zijn glansrijke carrière nog echt toe doet: de Olympische Winterspelen van volgend jaar. Goud op de vijf en tien kilometer plus ploegachtervolging, met minder neemt Kramer geen genoegen. „De vijf en de tien, daar leef ik elke dag voor.”

Vierde wereldtitel voor Wüst

Ireen Wüst evenaarde met haar vierde wereldtitel allround het aantal van „mevrouw” Atje Keulen-Deelstra (wereldkampioen in 1970, ’72, ’73 en ’74), zoals ze haar voorgangster zelf noemde. Ze is op de helft van de acht (!) titels van de Duitse Gunda Niemann. Net als haar ploeggenoot Kramer (die met zijn zesde titel Oscar Mathisen en Clas Thunberg achter zich laat) is Wüst zelf nauwelijks bezig met records. Ook zij keek in Hamar vooruit naar hogere doelen: „Ik heb nog nooit een wereldrecord gereden.” En in Sotsji wacht mogelijk ook een mijlpaal voor de tweevoudig olympisch kampioene. „Die Van Gennip en Timmer hebben er drie.” Meer goud dus.

Wat zeggen de allroundtitels van Kramer en Wüst over hun kansen in Sotsji, hoe goed zijn ze als specialist op hun favoriete afstanden? „Dit was ‘een vijf’ van de buitencategorie”, zei coach Gerard Kemkers over de race waarin Kramer zaterdag met 6.13,42 Ivan Skobrev (6.19,06) en Bart Swings (6.19,72) voor bleef. „Zes seconden voor de rest is een groot gat. Hij toont hier als specialist goed bezig te zijn.” Al had ook Kemkers gezien dat zijn kopman vanaf ronde zeven bij het uitkomen van de bochten ‘te hoog zat’, wat extra kracht kost. „Stilistisch waren er nog verbeterpuntjes. Maar hij zet een rondetijd van 29,5 in zijn hoofd en slaagt erin om te blijven vechten. Heel sterk.”

Ook Kramer, vorige week in Inzell op de vijf kilometer ruim sneller dan De Jong en Bergsma, was voldaan. „Ik kan ze steeds vlakker rijden. Al moet ik tegenwoordig door de loting vaak als eerste van de favorieten rijden, dat haalt blijkbaar juist het beste in mij naar boven. Deze vijf trek ik uit mijn tenen, ik had geen honderdste harder gekund.”

Ondanks drie afstandszeges rekende Wüst zich in Hamar niet rijk. Op de 1.500 meter was ze in 1.56,30 slechts 0,01 seconde sneller dan de Russin Jekatina Sjikova. Op de drie kilometer (4.05,41) was de marge met nummer twee Diane Valkenburg ruim 2,5 seconden, maar ontbrak de Tsjechische specialiste Martina Sablikova met een liesblessure. „Met 4.05 kom je misschien iets tekort op Sablikova”, plaatste Kemkers de zege in olympisch perspectief. Maar combineer de goede laatste rondjes van Hamar met de snelle start vorige week in Inzell en goud in Sotsji is mogelijk, denkt de coach. De vijf kilometer is geen olympisch doel.

Beter dan ooit

Vier jaar geleden, een jaar voor de Spelen van Vancouver, lag Wüst in Hamar naar lucht te happen op het middenterrein. „Een martelgang”, omschrijft ze zelf dat WK, waar ze toch als derde eindigde. „Als ik me nu nog zo voelde, was ik allang gestopt.” Maar ze vocht terug en combineerde in Vancouver net genoeg snelheid met juist voldoende uithouding voor goud op de 1.500 meter. Nu is het gevoel oneindig veel beter, aldus Wüst. „De Ireen van toen is geen schim van hoe ik me nu voel.” Zie haar alleen al dartelen op het middenterrein, losjes stoeien met een ploeggenote. Beter dan ooit.

Kramer schitterde bij het WK in 2009 met een baanrecord van 6.09,74. „Dat was een van mijn weinige goede weekenden dat jaar. Ik reed toen steeds 6.16 tot 6.18, en nu ga ik veel vaker naar de 6.10 toe. Toen was ik ook veel meer met het allrounden bezig. Nu tellen alleen de vijf, de tien en de ploegachtervolging. Daar heb ik mijn handen vol aan. Het is een andere instelling nu, dat geeft meer rust. Toen was ik in een dalende lijn, nu in een stijgende lijn.”

Beide kampioenen kijken na vele successen en harde lessen – overtraindheid van Wüst in 2009, fysieke en mentale problemen bij Kramer in 2010 – vol vertrouwen vooruit naar Sotsji. Alleen lijkt de rest van de TVM-schaatsers net als vier jaar geleden moeite te hebben met het hoge niveau van de twee absolute toppers. Linda de Vries was bij het EK tweede, nu vierde. Jan Blokhuijsen raakte verder achterop bij zijn topvorm van het NK allround. „We moeten voorkomen dat eilandjes ontstaan”, leerde Kemkers van Vancouver 2010, toen zijn ploeg tegenviel ondanks goud voor Kramer en Wüst. Maar ‘zijn’ wereldkampioenen van Hamar wachten op niemand. Op naar Erfurt, wereldrecords en meer olympisch goud.