Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Zevenduizend keer ‘ja’ op massabruiloft in Zuid-Korea

Rijen pasgetrouwde stellen in Gapyeong in Zuid-Korea op de massabruiloft van de Moonies.
Rijen pasgetrouwde stellen in Gapyeong in Zuid-Korea op de massabruiloft van de Moonies. Foto AFP / Kim Jae-Hwan

Maar liefst 3500 stellen gaven elkaar vandaag tegelijk het ja-woord, op de eerste massabruiloft sinds sekteleider Sun Myung Mooi van de Verenigingskerk in september overleed. Maar dat is nog behoorlijk intiem vergeleken met een massatrouwerij in 2009, toen maar liefst twintigduizend stellen tegelijk trouwden.

De Verenigingskerk (wiki) die Moon in 1954 in Zuid-Korea oprichtte werd het bekendst door de massatrouwerijnen van zijn volgelingen (‘Moonies’), die elkaar vaak nauwelijks of niet kenden. Met dit roemruchte ritueel startte hij in de jaren ’60 in Zuid-Korea. Later introduceerde hij het opmerkelijke gebruik ook in de VS.

Waarom?!

Het huwelijk heeft een centrale rol in het bestaan, vond Moon. Zijn kerk gelooft dat Jezus te vroeg is gestorven om te trouwen en kinderen te rijgen. Alleen via jonge kinderen die nog zonder zonden zijn kan de mensheid zich zuiveren. En aan Moon de taak om het onvoltooide werk van Jezus af te maken.

Volgens de beweging zelf zijn er miljoenen volgelingen; critici houden het op zo’n honderdduizend.

De plechtigheid maal 3500. Foto AFP / Kim Jae-Hwan

De plechtigheid maal 3500. Foto AFP / Kim Jae-HwanDe plechtigheid maal 3500. Foto AFP / Kim Jae-Hwan

Seksuele escapades

Een centrale rol voor het huwelijk dus. Maar het liefdesverleden van Moon zelf was naar zijn eigen maatstaven helemaal niet zo zuiver, schreef NRC-redacteur Floris van Straaten in zijn necrologie:

“In 1952 scheidde hij van zijn toenmalige echtgenote, met wie hij een kind had. Deze episode zou later steevast uit de officiële Moon-literatuur worden weggelaten, net als zijn seksuele relaties met verscheidene vrouwelijke volgelingen. Moon, geboren in Noord-Korea, was toen al geruime tijd bezig een eigen kerk op te richten.”

7000 keer ‘ja’ intiem vergeleken met vorig massahuwelijk

Met z’n zevenduizenden trouwen klinkt dan misschien massaal, het is nog niets vergeleken bij de massabruiloft in 2009 in Zuid-Korea. Toen trouwden maar liefst meer dan twintigduizend stellen, in het bijzijn van voorbeeld Moon. Het was de laatste ceremonie waar hij zelf bij aanwezig was. De ceremonie van vandaag werd overigens geleid door zijn weduwe Hak Ja Han.

Ouders klaagden over gehersenspoelde kinderen

Moon begon met zijn kerk toen hij nog in Noord-Korea woonde, waardoor hij in een communistische gevangenis belandde waar hij zou zijn gemarteld. Daarna vluchtte hij naar Zuid-Korea. Toen hij voet aan de grond kreeg in de VS verhuisde hij daarheen, maar nadat hij werd veroordeeld voor belastingontduiking ging hij weer terug naar Zuid-Korea. De VS noemde hij toen “de oogst van Satan”. Naarmate zijn aanhang in de VS, vooral onder jongeren, groeide, kreeg hij ook meer kritiek, schreef Van Straaten:

“Veel ouders klaagden dat hun kinderen waren gehersenspoeld.
Ook de commerciële activiteiten van Moons kerk lagen onder vuur. Met hulp van ingezameld geld van de gelovigen werd de kerk eigenaar van onder meer hotels, een universiteit, visbedrijven, juwelierszaken en een Noord-Koreaanse autofabriek.”

Foto AFP / Kim Jae-Hwan

Foto AFP / Kim Jae-HwanFoto AFP / Kim Jae-Hwan