Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Kramer pakt zesde WK allroundtitel - Wüst wint haar vierde titel

Succes bij het WK schaatsen voor Nederland: Sven Kramer heeft zich wederom tot wereldkampioen allround gekroond – hij stelde op de afsluitende tienduizend meter zijn zesde WK-titel veilig. Bij de vrouwen werd Ireen Wüst voor de vierde keer in haar carrière wereldkampioen allround.

Ireen Wüst vanmiddag op weg tijdens de schaatsmijl. Foto AP / Hakon Mosvold Larsen

Succes bij het WK schaatsen voor Nederland: Sven Kramer heeft zich wederom tot wereldkampioen allround gekroond - hij stelde op de afsluitende tienduizend meter zijn zesde WK-titel veilig. Daarmee heeft hij een record in handen. Bij de vrouwen werd Ireen Wüst voor de vierde keer in haar carrière wereldkampioen allround.

Kramer won de slotafstand (13.11,86 minuten) en bouwde daar zijn vooraf minieme voorsprong op concurrent Håvard Bøkko (13.15,83) uit. Eerder vandaag versloeg Bøkko voor eigen publiek topfavoriet Kramer met een paar tienden verschil. Daardoor had Kramer bij de tien kilometer een kleine voorsprong op Bøkko van 0,42 seconden. Het was dus geen probleem voor hem dat verschil te vergroten.

De Belg Bart Swings eiste het brons op. Renz Rotteveel was de tweede Nederlander op de 10000 meter. De Oude Weteringer had zich eigenlijk niet geplaatst voor de slotafstand, maar profiteerde van een afmelding van de geblesseerde Koen Verweij. Rotteveel noteerde in 13.35,84 de vijfde tijd.

Vierde titel voor Wüst

Ireen Wüst is in Hamar voor de vierde keer in haar carrière wereldkampioen allround geworden. Dankzij Diane Valkenburg ging ook de tweede plaats naar een Nederlander. De Goirlese Wüst sloot in stijl af door ook de 5000 meter te winnen, haar derde afstandszege. Ze had een voorsprong van bijna acht seconden op nummer twee Yekaterina Shikhova uit Rusland. Maar zij werd gepasseerd door Diane Valkenburg, die op de tweede plaats het Nederlandse feestje complee maakte. Shikhova eiste het brons op.

De reactie van Wüst op haar vierde titel:

De titelverdedigster breidde vanmiddag op de 1.500 meter haar toch al riante uitgangspositie verder uit. Wüst won in het Noorse Hamar de derde afstand van het toernooi in 1.56,30 minuten. Ze bleef nummer twee Yekaterina Shikhova uit Rusland in een rechtstreeks duel een honderdste voor.

Valkenburg werd op de koningsafstand vijfde in een tijd van 1.57,87. Landgenote Linda de Vries eiste het brons op. Ze bleef met 1.57,46 de Canadese Christine Nesbitt, de winnares van de 500 meter, een honderdste voor. Lotte van Beek (1.58,07) werd zesde.