Topscorer Bony stelt zege Vitesse op Groningen pas laat veilig

Bony was net als vorige week tegen PSV trefzeker vanaf de stip. Foto ANP / Olaf Kraak

Vitesse heeft FC Groningen vanmiddag in de Gelredome redelijk simpel met 2-0 verslagen. Mike Havenaar zorgde na 53 minuten voor de openingstreffer. Eredivisietopscorer Wilfried Bony besliste tien minuten later het duel door een strafschop te verzilveren. Vitesse blijft vijfde met 42 punten, Groningen blijft met 26 punten tiende.

De Arnhemmers wisten hun publiek in de eerste helft niet erg te vermaken, zo weet persdienst Novum, en stichtte weinig gevaar voor de Groningse goal. Nadat Guram Kashia en Marco van Ginkel naast en over hadden geschoten kreeg Groninger Género Zeefuik de grootste kans van het eerste bedrijf. De gezette spits ging alleen op doelman Piet Velthuizen af, maar twijfelde en schoot tegen de eenmalig international aan.

Havenaar zag de bal even later na een voorzet van Jonathan Reis voor zijn voeten rollen, maar de Japanner wist de bal vlak bij het doel geen richting mee te geven. Even na rust was hij toch succesvol. Een voorzet, ditmaal van Renato Ibarra, kwam op kophoogte waarna Havenaar de bal half raakte en via een tegenstander over de lijn zag gaan: 1-0.

Bony vond even daarna doelman Marco Bizot op zijn weg, en aan de andere kant redde Velthuizen prima op een gerichte vrije trap van Rasmus Lindgren. Vitesse verdiende vervolgens een strafschop. Van Ginkel leek buiten het zestienmetergebied te worden neergehaald, maar scheidsrechter Richard Liesveld legde de bal op de stip. Bony benutte het buitenkansje.