Tweede ronde verkiezingen Cyprus - rechtse partij meeste stemmen

Oppositieleider Nicoas Anastasiades zwaait naar zijn aanhangers nadat hij heeft gestemd in de zuidelijke havenstad Limassol.
Oppositieleider Nicoas Anastasiades zwaait naar zijn aanhangers nadat hij heeft gestemd in de zuidelijke havenstad Limassol. Foto AP / Petros Karadjias

Nicos Anastasiades, voorman van de belangrijkste rechtse partij, heeft de meeste stemmen behaald bij de presidentsverkiezingen op Cyprus. Maar niet genoeg stemmen om meteen te worden gekozen: een tweede stemronde tussen hem en de linkse kandidaat Stavros Malas, die als tweede eindigde, moet op 24 februari de beslissing brengen.

De 66-jarige Anastasiades heeft met zijn Disy-partij nadat bijna alle stemmen zijn geteld 45,44 procent van de stemmen behaald, meldt persbureau AP. Malas bleef met 26,93 procent de onafhankelijke kandidaat Giorgos Lillikas net voor. Hij wordt gesteund door de socialisten, en is de enige kandidaat die zich verzet tegen strenge bezuinigingsmaatregelen, zo schrijft AFP.

Cyprus dreigt te bezwijken onder schuldenlast

Cyprus verkeert in een zware financiële crisis. Het land met minder dan een miljoen inwoners dreigt te bezwijken onder zijn schuldenlast en heeft de eurogroep vorig jaar juni om leningen gevraagd. Maar acht maanden later is er nog steeds geen akkoord. De lening van zeventien miljard die het land nodig heeft is voor de eurogroep niet zo hoog, maar voor Cyprus wel: het is evenveel als het bbp, waardoor de schuldenlast enorm zal stijgen als het land niet bezuinigt, schreef onze correspondent Caroline de Gruyter deze week in NRC Handelsblad:

“Tot nog toe heeft de trojka (Europese Centrale Bank, Europese Commissie en Internationaal Monetair Fonds) de Cyprioten niet zover gekregen. In december is de trojka gewoon gestopt met onderhandelen. Ze wacht nu tot de communistische president, Demetris Christofias, na de verkiezingen op 17 februari vertrekt. Met diens opvolger hopen ze snel een akkoord te sluiten.”

Die opvolger is wellicht Anastiades. Tijdens de presidentscampagne leek hij van alle kandidaten het meest in staat een lening binnen te slepen, schrijft AFP. En dat is van essentieel belang voor het voortbestaan van het eiland in de Middellandse Zee: als er niets gebeurt, vreest Cyprus in april failliet te gaan.