Israël begint parlementair onderzoek naar gevangene X

Israël gaat een “uitputtend” parlementair onderzoek doen naar de dood van gevangene X, een jonge Australiër die voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad werkte en zelfmoord pleegde toen hij in het geheim gevangen zat in Tel Aviv in 2010. Dat zegt een woordvoerder van de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, meldt persbureau AFP.

Ook in Australië staan de kranten vol over gevangene X. Foto AFP / William West

Israël gaat een “uitputtend” parlementair onderzoek doen naar de dood van gevangene X, een jonge Australiër die voor de Israëlische inlichtingendienst Mossad werkte en zelfmoord pleegde toen hij in het geheim gevangen zat in Tel Aviv in 2010. Dat zegt een woordvoerder van de commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, meldt persbureau AFP.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door een subcommissie voor veiligheid, zo staat in de verklaring die geen verdere details geeft. De beslissing komt na dagen van controverse en speculatie in de media over de arrestatie en dood van de zogenoemde gevangene X, een Israelische Austaliër die gevangen zat in een zwaar beveiligde gevangenis in Israël. Zijn echte naam was volgens het Australische tv-kanaal ABC Ben Zygier, stond deze week in NRC Handelsblad:

“Hij verhuisde in 2000 naar Israël, trouwde met een Israëlische vrouw en kreeg twee kinderen. Of voor of na zijn verhuizing werd hij volgens ABC gerekruteerd door de Mossad, de Israëlische geheime dienst. In 2009 werd hij aangehouden en in 2010 werd hij op 34-jarige leeftijd dood in zijn cel gevonden waar hij in totale isolatie werd vastgehouden. De censuur verbood de Israëlische pers over hem te berichten.”

Israël probeert de zaak uit de openbaarheid te houden

De Israëlische regering bevestigde woensdag dat het een Australiër vast had gehouden onder een valse identiteit. De Australische regering zei eerst van niets te weten en uitleg te willen van Israël, maar inmiddels gaan er geluiden dat Australië wél wist dat een van zijn burgers werd vastgehouden. Waarvan gevangene X verdacht werd is niet bekend. En Israël doet zijn best om dat zo te houden - wat des te grotere nieuwsgierigheid wekt.

Het comité van hoofredacteuren, een groep leidende functionarissen van belangrijke Israëlische media die geregeld met de premier samenkomt, zou deze week zelfs bijeen zijn geroepen. De krant Ha’aretz schreef dat de aanwezigen werd gevraagd „informatie over een bepaald incident dat een bepaalde regeringsdienst erg in verlegenheid brengt niet te publiceren”.