Feyenoord onderuit bij PEC, winst voor ADO en Ajax

Feyenoord heeft averij opgelopen in de strijd om de titel. De Rotterdammers verloren met 3-2 bij PEC Zwolle. ADO versloeg sv Heerenveen in eigen huis met 2-1. Ajax speelde 2-0 tegen RKC Waalwijk.

Ajax heeft bij RKC Waalwijk optimaal geprofiteerd van het puntverlies van Feyenoord en FC Twente eerder dit weekeinde. In Brabant werd het dankzij treffers van Niklas Moisander en Christian Eriksen 2-0. De Amsterdammers volgen koploper PSV, dat gisteren won van FC Utrecht, op drie punten.

Ajax was in het eerste bedrijf oppermachtig in Waalwijk. Derk Boerrigter verzuimde in de beginfase de landskampioen op voorsprong te schieten, maar Moisander bleek wel bij de les te zijn. De Finse centrumverdediger tikte in de 22e minuut een hoekschop binnen: 1-0. Nadat Boerrigter en Eriksen prima kansen niet hadden verzilverd, sloeg de jonge Deen even voor rust toch toe. De middenvelder speelde bij de zijlijn een tegenstander door de benen, dribbelde door naar het midden van het veld en mikte in de korte hoek: 2-0.

Na de thee kreeg Siem de Jong na een mooie actie van Eriksen een grote kans om het duel te beslissen, maar de aanvoerder schoot hard naast. RKC creëerde aan de andere kant niets, totdat Toby Alderweireld de bal in het zestienmetergebied tegen de hand kreeg.
Goalie Kenneth Vermeer kon daarop zijn status als penaltykiller waarmaken. Nadat hij de laatste drie strafschoppen tegen al had gekeerd had hij nu geen enkele moeite met het slappe rollertje van Robert Braber.

Ajax-trainer Frank de Boer was even na de gemiste strafschop redelijk zeker van een overwinning en wisselde Eriksen en Daley Blind. Toch zag hij zijn ploeg in de slotfase nog even nonchalant worden. Na slordig balverlies kreeg Mart Lieder een uitstekende kans op de aansluitingstreffer, maar Vermeer redde knap. De bij Ajax opgeleide Rodney Sneijder mikte even later hard in het zijnet.

De gedeelde nummers drie Feyenoord en FC Twente volgen Ajax op drie punten. RKC Waalwijk verkeert dit jaar vooralsnog in belabberde vorm. De club wist na de winterstop geen wedstrijd meer te winnen en staat met 23 punten één punt boven de degradatiestreep.

ADO Den Haag - sc Heerenveen

Nadat Sven Kums de bezoekers op voorsprong had gezet, bezorgden Danny Holla en Santi Kolk de Hagenaren de overwinning. ADO komt op 31 punten, twee minder dan nummer zeven NEC.

Na een mooie aanval legde Joey van den Berg de bal in de dertiende minuut neer voor Kums, die hard uithaalde: 1-0. De Friezen konden echter niet lang van de voorsprong genieten. Een van richting veranderd schot van Holla liet doelman Kristoffer Nordfeldt kansloos.

De Hagenaren maakten er niet veel later 2-1 van. Nadat een hoekschop in eerste instantie op de paal was beland, mikte Kolk hard raak. De equipe van Marco van Basten moest aan het eind van het eerste bedrijf nog toezien hoe Van den Berg met twee keer geel van het veld werd gestuurd. Heerenveen blijft met 23 punten veertiende.

PEC Zwolle - Feyenoord

De thuisploeg schoot uit de startblokken en leidde na zeven minuten al met 2-0. Graziano Pellè bracht met twee treffers Feyenoord langszij, onder meer met een omhaal. Door een goal van Denni Avdic in de tweede helft ging Zwolle alsnog met de zege aan de haal.

De wedstrijd ontbrandde vrijwel meteen vanaf het eerste fluitsignaal. Al na twee minuten opende Zwolle de score. Uit een corner werkte spits Pellè de bal in eigen goal. Een aantal minuten later werd de schade voor Feyenoord nog groter, toen de mee opgekomen verdediger Darryl Lachman na een mooie aanval voor 2-0 zorgde.
Feyenoord speelde lange tijd een verloren wedstrijd, maar een wonderschone treffer van Pellè bracht het geloof bij de Rotterdammers terug. De Italiaanse spits scoorde na een magistrale omhaal. De koek voor Pellè was nog niet op, want een minuut later kopte hij de 2-2 uit een corner binnen. Zijn eigen doelpunt had hij op deze manier meer dan goedgemaakt.

Vlak na rust kreeg Feyenoord een grote kans om op voorsprong te komen. Lex Immers bediende Tonny Vilhena, die vervolgens te laconiek met de mogelijkheid omsprong. Het lobje van Vilhena miste snelheid en hoogte en belandde zo in de handen van Zwolle-doelman Diederik Boer.

In het vervolg van de tweede helft bleef de wedstrijd een open karakter houden. Beide ploegen kregen kansen. Avdic dacht de 3-2 te maken, maar keeper Erwin Mulder stak daar een stokje voor. Aan de andere kant miste Pellè een forse kans op zijn hattrick. Een kwartier voor tijd schoot Avdic Zwolle alsnog op voorsprong. Hij profiteerde van een fout van Mulder. Feyenoord maakte in de slotfase vol jacht op de gelijkmaker, maar ondanks een handvol goede kansen bleef de 3-3 uit.

Feyenoord blijft ondanks de nederlaag derde in de Eredivisie, maar het gat met koploper PSV liep op tot zes punten. Zwolle steeg een positie naar de vijftiende stek.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.