#emojiarthistory: herinterpretaties van beroemde kunstwerken met smileys

Lachende poppetjes, huilende poppetjes, een bord met bestek, een neus, een bos bloemen, een sneeuwpop. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een emoji voor. Sinds kort worden deze plaatjes die sms’jes en whatsapp-berichten opfleuren ook gebruikt voor originele herinterpretaties van beroemde kunstwerken. Ai Weiwei, Damien Hirst en Andy Warhol zijn al opnieuw uitgebracht in emoji’s.

Lachende poppetjes, huilende poppetjes, een bord met bestek, een neus, een bos bloemen, een sneeuwpop. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een emoji voor. Sinds kort worden deze plaatjes die sms’jes en whatsapp-berichten opfleuren ook gebruikt voor originele herinterpretaties van beroemde kunstwerken. Ai Weiwei, Damien Hirst en Andy Warhol zijn al opnieuw uitgebracht in emoji’s.

De rage op Twitter begon maandag nadat kunstenaar Man Bartlett een bericht op Tumblr ontdekte met nieuwe emoji-interpretaties van beroemde kunstwerken. Onder de hashtag #emojiarthistory kun je veel emoji-kunstwerken vinden (op je computer zijn de plaatjes zichtbaar als vierkantjes, maar hier kun je ze ‘vertalen’).
Hij maakte er zelf één, en al snel gingen mensen meedoen, waaronder invloedrijke twitteraccounts zoals die van het J. Paul Getty Museum:

Twitter avatar GettyMuseum J. Paul Getty Museum One more #emojiarthistory: Noah’s Ark, Jan Brueghel the Elder 🚢🐎🐪🐂🐃🐄🐆🐅🐘🐏🐑🐐🐒🐖🐇🐁🐓🐦🐤🐥☔☔☔☔☔🌊🌊🌊 🌈 http://t.co/FApZwGT3

En het Tate:

In een e-mail aan Wired schrijft Bartlett:

“Ik was gewoon op het goede moment op de juiste plek, gaf het een makkelijke hashtag en er waren sommige interessante mensen die meteen meededen. Het hielp ook dat ik het naar Twitter heb “verhuisd”. Ik denk echt dat het feit dat het zich daar afspeelt ervoor zorgt dat mensen erover blijven nadenken / ontwikkelen / delen. Hopelijk leidt het tot originele artistieke creaties via emoji.”

Bekijk meer emoji-kunst bij Wired.