Ecuador naar de stembus - Correa hoogstwaarschijnlijk derde termijn

Rafael Correa steekt zijn duim op nadat hij heeft gestemd in een stemlokaal in de Ecuadoraanse hoofdstad Quito. Foto AP / Martin Jaramillo

Inwoners van Ecuador gaan vandaag naar de stembus om hoogstwaarschijnlijk zittend president Rafael Correa aan een nieuwe termijn te helpen. Naar verwachting heeft hij aan één stemronde genoeg.

De linkse president ligt volgens opiniepeilers ruim twintig procent voor op zijn meest kansrijke rivaal. Hij is geliefd onder de bevolking omdat hij Ecuador na decennia van politieke onrust stabiliteit heeft gebracht - voor zijn aantreden in 2007 had het land maar liefst zeven presidenten in tien jaar en kampte het bovendien met een enorme economische crisis.

Correa heeft een socialistische agenda - hij vindt dat de overheid veel moet investeren in het land. Hij maakte de gezondheidszorg toegankelijker, stak veel geld in wegenbouw en de bouw van scholen. De man die Julian Assange politiek asiel verleende heeft een imago opgebouwd van een man van het volk die de strijd aangaat met grote oliebedrijven en investeerders. De armoede is onder zijn leiding aanzienlijk gedaald: van 37 procent in 2007 tot 27 procent nu, zo schrijft de BBC.

Kritiek: Correa heeft totalitaire trekjes

Maar critici heeft Correa ook, en hun kritiek is niet mild. Ze zeggen dat hij een despoot is die geen tegenstand duldt. Zijn eigenlijke doel zou zijn om nog meer macht te vergaren. Toen hij aan de macht kwam in 2007 heeft hij de grondwet gewijzigd, wat hem toestond voor een nieuwe termijn te gaan in 2009.

Tegenstanders veroordelen bovendien de houding van Correa tegenover de pers en politieke opponenten. Daarin worden ze gesteund door mensenrechtenorganisaties. Amnesty International heeft de regering beschuldigd van het misbruiken van een wet tegen terrorisme uit de militaire dictatuur in de jaren ’70, om linkse activisten te vervolgen die in maart vorig jaar werden gearresteerd. En volgens verschillende mensenrechtengroeperingen neemt Correa het niet nauw met de vrijheid van meningsuiting. Hij spande diverse zaken aan tegen lokale media, en won ze. Volgens Correa zelf vecht hij tegen mediaorganisaties die zijn hervormingen ondermijnen.

Oppositiekandidaat Alberto Acosta zegt tegen de BBC dat justitiële hervormingen door Correa de rechtbanken hebben gevuld met rechters die de regering steunen:

“Ik herken de huidige Correa niet meer. Hij is een ander persoon geworden. (…) Hij controleert alles. Hij is een soort van Zonnekoning van de 21e eeuw.”

Minstens veertig procent stemmen nodig

Krijgt Correa vandaag minstens veertig procent van de stemmen en houdt hij de eerstvolgende presidentskandidaat meer dan tien procent achter zich, dan is volgens de kieswet een tweede verkiezingsronde overbodig. Alleen de rechtse Guillermo Lasso lijkt echt kans te maken Correa tot zo’n beslissend tweegevecht te kunnen dwingen. Maar ook voor de voormalige topman van de Banco de Guayaquil lijkt een overwinning op de zittende president een illusie, zo schrijft Novum.