De man die de geheimen van de paus lekte (en drie andere longreads)

Butler Paolo Gabriele en Paus Benedictus XVI in de gevangenis van Vaticaanstad. De paus verleende hem in december gratie.
Butler Paolo Gabriele en Paus Benedictus XVI in de gevangenis van Vaticaanstad. De paus verleende hem in december gratie. Foto AFP / verstrekt door Osservatore Romano

Op nrc.nl/longreads selecteren we de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Iedere zondag maken we een overzichtje. Deze week lazen we onder meer over de butler van de paus (die geheimen lekte) en de man die Bin Laden doodschoot (en nu blut is).

Hij houdt van de paus (maar lekte zijn geheimen)

Vorig jaar werd het Vaticaan opgeschrikt door de zogenoemde Vatileaks: gelekte documenten uit het kantoor van de paus over corruptie en vriendjespolitiek binnen de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Nu de paus zijn aftreden overwacht heeft aangekondigd heeft het Britse mannenblad GQ gelijk een groot verhaal over de totstandkoming van Vatileaks. Een verhaal (6.184 woorden, ongeveer 29 minuten leestijd) dat een inkijkje geeft in het leven in het Vaticaan en antwoord geeft op de vraag: waarom bracht butler Paolo Gabriele de paus, een man van wie hij houdt, in diskrediet?

Wat doet een lek houten piratenschip in een orkaan?

Het was één van de vele verhalen die vorig jaar het nieuws domineerde toen orkaan Sandy voor dood en verderf zorgde in de Verenigde Staten en het Caribisch gebied: de scheepsramp met de HMS Bounty, een schip dat ook te zien was in de film Pirates of the Carribbean.

Want wat doet een lek piratenschip van hout midden in een orkaan die de hele wereld al dagen aan zag komen? Het antwoord komt van Outside (8.139 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd) en vertelt het ongelofelijke verhaal van de liefde van een klein groepje mensen voor een onrendabel piratenschip, de zee en het avontuur. Niet alleen die nacht in de storm, al jaren probeerden ze het schip varende houden.

De man die Bin Laden doodschoot kan z’n rekeningen niet betalen

Hij was de man die op 1 mei 2011 op de derde verdieping van een huis in Abbottabad oog in oog stond met Osama bin Laden en hem met drie kogels doodschoot. Nu is hij weg bij de Navy SEALs, werkloos, gewond en blut.

Lees bij Esquire het geweldige verhaal van ‘The Shooter’ (15.578 woorden, ongeveer 1 uur en 11 minuten leestijd) voor het ijzingwekkende contrast tussen wat hij betekend heeft en wat er nu van zijn leven over is, maar ook voor de indrukwekkende vertelling van die minuten in de villa van Bin Laden, begin mei 2011.

Met je vader naar borsten kijken op Burning Man

Het komt niet vaak voor dat we verhalen voor deze rubriek lezen die zo grappig geschreven zijn als dit verhaal, over een vader en zoon die voor hun jaarlijkse vader-en-zoon-uitje naar Burning Man gaan, een evenement in de woestijn van Nevada waar de bezoekers zelf de attractie zijn.

Burning Man is een festival van radicale zelfuiting; alles kan, alles mag. Wells Tower gaat er heen met zijn vader als onderdeel van een traditie die voorschrijft dat ze eens per jaar samen een tripje maken. Er haken twee andere mannen aan en dan stappen ze in de auto richting Burning Man: slecht voorbereid, niet wetende wat ze kunnen verwachten, maar ook wel een beetje opgewonden omdat ze waarschijnlijk borsten gaan zien. Lees het hele verhaal bij GQ (8.766 woorden, ongeveer 40 minuten leestijd).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak.

Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’. Ook doordeweeks tijd? Volg dan het blog.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.