De man die de geheimen van de paus lekte

Butler Paolo Gabriele en Paus Benedictus XVI in de gevangenis van Vaticaanstad. De paus verleende hem in december gratie. Foto AFP / verstrekt door Osservatore Romano

Vorig jaar werd het Vaticaan opgeschrikt door de zogenoemde Vatileaks: gelekte documenten uit het kantoor van de paus over corruptie en vriendjespolitiek binnen de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. De zaak krijgt wereldwijde aandacht en al snel wordt duidelijk dat Paolo Gabriele, de butler van de paus, het lek is.

Vrijwel niemand weet wat zich er precies binnen de muren van het Vaticaan afspeelt. Daarom waren de documenten die vorig jaar naar buiten kwamen zo bijzonder. Zelfs in de koude oorlog, toen de CIA en KBG infiltranten had binnen het Vaticaan, kwam niemand zo dicht bij de paus als Paolo Gabriele. Als butler was hij er bij als de paus wakker werd, als het regende hield hij de paraplu boven het hoofd van de Plaatsbekleder van Jezus Christus op Aarde en op reis zat hij altijd samen met Benedictus in de pausmobiel.

Nu de paus zijn aftreden overwacht heeft aangekondigd heeft het Britse mannenblad GQ gelijk een groot verhaal over de totstandkoming van Vatileaks. Een verhaal dat een inkijkje geeft in het leven in het Vaticaan en antwoord geeft op de vraag: waarom bracht Gabriele de paus, een man van wie hij houdt, in diskrediet?

Benedict would often ask him questions about particular issues in which Gabriele believed His Holiness should have been well versed. He came to suspect the pope was being misinformed by his underlings, that malfeasance and misfeasance were being kept from him. “I became convinced,” Gabriele said in court, “that it’s easy to manipulate someone with such enormous decision-making power.”

Lees het hele verhaal van Sean Flynn bij GQ (6.184 woorden, ongeveer 28 minuten leestijd).