Alle wedstrijden van atleet Pistorius geschrapt - ‘sponsors blijven aan’

De agent van Pistorius Peet van Zyl praat met de pers voor het Brooklyn politiebureau in Pretoria, Zuid-Afrika, nadat hij met Pistorius heeft gesproken. Foto AP

De agent van de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft alle wedstrijden waaraan hij zou deelnemen geannuleerd. Zijn “belangrijkste aandachtspunt moet zijn de verdediging tegen de serieuze aanklacht”, zegt zijn agent tegen persbureau AP.

Agent Peet van Zyl bezocht Pistorius vandaag op het politiebureau in Pretoria, waar hij vastzit. Van Zyl zegt dat er geen andere optie is dan de wedstrijden annuleren zodat “Oscar zich kan concentreren op de komende gerechtelijke procedure”.

De 26-jarige Pistorius, beter bekend als ‘Blade Runner’, werd deze week opgepakt op verdenking van moord op zijn 29-jarige vriendin Reeva Steenkamp, een succesvol model. Hij zou vier keer op haar door de badkamerdeur hebben geschoten omdat hij dacht dat ze een inbreker was. Ze overleed ter plekke aan haar verwondingen. Pistorius ontkent de aanklacht “ten stelligste”, liet hij vrijdag weten.

‘Alle sponsors blijven aan’

Over de sponsors zei zijn agent dat “alle ondersteunde partijen en contractuele verbintenissen zijn aangehouden”. Nike haalde op de dag van zijn arrestatie al wel het filmpje van een commercial van de website.

Pistorius is een icoon in Zuid-Afrika. Zijn onderbenen werden geamputeerd toen hij elf maanden oud was. Hij loopt met kunstbenen en is al jaren een unicum binnen de atletiekwereld. Dankzij protheses van koolstofvezel wist hij zich te specialiseren in de sprint. Hij won zes gouden medailles op de Paralympische Spelen. Vorig jaar schreef hij historie door als eerste invalide sporter deel te nemen aan de ‘gewone’ Olympische Spelen.