Welke film wint vanavond Gouden Beer? Vier kanshebbers op een rij

Acteur Nicolas Cage op de rode loper. Hij is op het filmfestival van Berlijn te zien in de film 'The Croods'. Foto AP / Gero Breloer

Op het Filmfestival van Berlijn wordt vanavond de Gouden Beer uitgereikt. Welke films maken kans? Filmredacteur Peter de Bruijn zet vandaag in NRC Handelsblad de vier belangrijkste kanshebbers op een rij.

Berlijn heeft het zwaar. Het kost het festival moeite om bij te blijven in de kopgroep van internationale filmfestivals. De concurrentie om nieuwe films te kunnen vertonen, is moordend. Cannes blijft onaantastbaar, Venetië heeft het vertrek van festivaldirecteur Marco Müller goed doorstaan, en Noord-Amerikaanse filmfestivals als Telluride, Toronto en Sundance zijn aan een opmars bezig. Het antwoord zoekt de Berlinale in diversificatie, schrijft De Bruijn:

…met een ‘talent campus’ waar beginnende filmmakers zich kunnen laven aan de wijsheid van de groten in hun vak. Met sterke retrospectieven – dit jaar onder meer een overzicht van de invloed van de cinema van de Weimarrepubliek. En met een profiel dat is gericht op maatschappijkritische en geëngageerde films.

Deze films maken kans op de Gouden Beer

Zware tijden of niet, er was genoeg interessants te zien in Berlijn, volgens De Bruijn was er voldoende moois te zijn. Deze vier films maken volgens hem kans op de Gouden Beer:

Child’s Pose van Cãlin Peter Netzer
De Roemeense ‘new wave’ rolt nog steeds met het sterke Child’s Pose van Cãlin Peter Netzer. Hoofdpersoon Cornelia is een vrouw uit een welgesteld milieu in Boekarest die alles in het werk stelt om haar zoon die niet wil deugen uit handen van justitie te houden als hij bij een verkeersongeval een kind doodrijdt. De film lijkt op het scherpzinnige maatschappelijke panorama dat Asghar Farhadi op een vergelijkbare manier ontvouwde aan de hand van een enkel incident in A Separation, een film die twee jaar geleden in Berlijn aan zijn zegetocht begon. Child’s Pose bereikt niet dat niveau van intensiteit, maar komt daar wel bij in de buurt.

http://www.youtube.com/watch?v=d3HGFRLZTYI&list=PLoxyG4TQ4yTUuGC2EviWKwY6D_Ob2xsvY&index=1

Pardé van Jafar Panahi
De Iraanse cinema was dit jaar vertegenwoordigd door Pardé van Jafar Panahi. Hij moest zijn film het land uit laten smokkelen, omdat hij van het Iraanse regime huisarrest en een beroepsverbod kreeg opgelegd. Wat dat met hem doet, maakt Pardé haarfijn duidelijk. De film gaat over een man die opgesloten zit in zijn woning: een scenarioschrijver, die bezoek krijgt van één van zijn personages, en later ook nog van Panahi zelf. Ondanks een grapje hier en daar is de film een wanhoopskreet, die zelfs speelt met de gedachte aan zelfmoord. Niet per se een hele goede film, maar een film die onder dergelijke omstandigheden moest worden gemaakt, mag niet beoordeeld worden zoals iedere andere.

An Episode in the Life of an Iron Picker van Danis Tanovic
Een film als aanklacht is An Episode in the Life of an Iron Picker van de Bosnische filmmaker Danis Tanovic. De film gaat over een Roma-gezin dat moet zien rond te komen van de opbrengst van oud ijzer op de vuilnisbelt. Als de vrouw na een miskraam een levensreddende operatie nodig heeft, wordt ze door het ziekenhuis meerdere keren weggestuurd, omdat ze onverzekerd is en de operatie niet kan betalen. Het gezin in kwestie speelt het verhaal dat henzelf overkwam na in de film en beweegt zich opmerkelijk naturel voor de camera. Dichter op de huid van een sociaal en maatschappelijk probleem kan een film niet komen.

http://www.youtube.com/watch?v=uJfMVzNGOBU

Camille Claudel 1915 van Bruno Dumont
De opmerkelijkste en meest bijzondere film in Berlijn is de verrassende samenwerking van actrice Juliette Binoche en regisseur Bruno Dumont in Camille Claudel 1915. Al zijn de meningen daarover – zoals vaak bij Dumont – verdeeld. Het zeer emotionele, tranenrijke acteren van Binoche in de titelrol en de uitgebeende, kale stijl van Dumont vormen een wonderlijke, maar fraaie mix. Dumont is al bijna twintig jaar een vaste waarde in de Franse film, maar de hoofdprijs van een groot festival heeft hij nooit gewonnen. Dit is de kans voor de jury in Berlijn om daar iets aan te doen.