Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Vier codenamen arts Fuentes gekraakt - bekijk het dopingschema Pantani

Dopingarts Eufemiano Fuentes verzon talloze schuilnamen voor de sporters die hij behandelde. NRC-sportverslaggever Thijs Zonneveld zocht uit wie er schuil gingen achter de namen ‘Panticosa’, ‘Sansone’, ‘VAINS’ en ‘Amigo de Birillo’. Bekijk hier hun originele dopingschema’s.

Het dopingschema van wielrenner Marco Pantani.

De een werd vernoemd naar zijn hond, de ander naar de hond van een vriend, en weer een ander kreeg gewoon de eerste letters van zijn achternaam als schuilnaam. Dopingarts Eufemiano Fuentes verzon talloze schuilnamen voor de sporters die hij behandelde; tientallen zijn teruggevonden in zijn administratie.

Maar zeven jaar na het oprollen van zijn dopingnetwerk zijn nog altijd talloze codenamen uit de administratie van Fuentes niet gekraakt. En dat terwijl er genoeg informatie is waaruit de namen van verschillende klanten zijn af te leiden – zeker omdat diverse betrokkenen bereid zijn om on en off the record te praten.

Panticosa: Marco Pantani

Epo. Groeihormoon. Bloedtransfusies. Insuline. Anabolen. Testosteron. Aranesp. Volgens de aantekeningen van dokter Eufemiano Fuentes reed Marco Pantani in 2003 rond als een apotheek op twee wielen.

Toen de Spaanse Guardia Civil het netwerk van Fuentes oprolde in mei 2006 werden diverse aantekeningen en dopingschema’s gevonden. Eén van die in beslag genomen dopingschema’s is die van PTNA – de afkorting voor Panticosa, Fuentes’ schuilnaam voor Marco Pantani.

Er staan adviezen op, in het Italiaans, over de inname van groeihormoon en insuline: drie en zeven streepjes op de injectiespuit voor of na het eten. De wedstrijden die in dat schema verwerkt zijn komen geheel overeen met de wedstrijden die Pantani in 2003 reed.

Het dopingschema van wielrenner Marco Pantani.Het dopingschema van wielrenner Marco Pantani.

Sansone: Michele Bartoli

Ook Michele Bartoli zou door Fuentes geprepareerd zijn met verboden middelen. Bartoli, onder meer winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Goldrace, werd tot nog toe nauwelijks in verband gebracht met Fuentes en ontsnapte aan sancties.

Bartoli zou schuil gaan onder de bijnaam Sansone – de naam van zijn hond. Zijn betrokkenheid wordt nu door twee bronnen onafhankelijk van elkaar bevestigd. Sansone werd door Fuentes voorzien van epo, aranesp, anabolen, cortisonen, groeihormoon en bloedtransfusies.

Het dopingschema in 2002 van Michele Bartoli.Het dopingschema in 2002 van Michele Bartoli.

Dopingschema van Michele Bartoli in 2003.Dopingschema van Michele Bartoli in 2003.

VAINS: Romans Vainsteins

Waarom VAINS niet allang is gekoppeld aan de naam van Romans Vainsteins, de Letse wereldkampioen van 2000, is een raadsel.

Ook VAINS werd door Fuentes van het hele dopingspectrum voorzien: van epo en groeihormoon tot bloedtransfusies, en ook van zogenaamde polvos – poeders die dienden om urinestalen bij dopingcontroles te manipuleren.

Het dopingschema van Romans Vainsteins.Het dopingschema van Romans Vainsteins.

Amigo de Birillo: Fränk Schleck

Een van Fuentes’ trouwste (en meest lucratieve) cliënten was Ivan Basso – codenaam Birillo, vernoemd naar zijn hond. Toen Basso’s vriend ten ploegmaat Fränk Schleck aanklopte bij Fuentes moet het verzinnen van diens schuilnaam een eitje zijn geweest: Amigo de Birillo.

Uit gesprekken met andere Fuentes-klanten blijkt dat Schleck, tegenwoordig rijdend voor Radioshack, gebruik maakte van de diensten van Fuentes. Zijn betrokkenheid wordt bovendien bevestigd door een bron uit zijn directe omgeving. Die meldt ook dat Andy Schleck, Fränks broer, géén klant was van Fuentes.

Dopingschema's van arts Fuentes by

Lees het volledige artikel van Thijs Zonneveld in de digitale editie van NRC Handelsblad.