Video’s: emotionele Obama breekt weer lans voor aanpak vuurwapengeweld

Obama gisteravond tijdens zijn toespraak in Chicago. Foto AP / Evan Vucci

Obama lijkt vastbesloten de aanpak van vuurwapengeweld tot prioriteit van zijn tweede termijn te maken. Nadat hij zijn State of the Union er afgelopen week mee eindigde, sprak hij in zijn geboortestad Chicago en bij een herdenking in Newtown op een persoonlijke en emotionele manier over het wapengeweld.

In een volgens The Daily Telegraph ongewoon persoonlijke toespraak in Chicago benadrukte Obama gisteren dat vaders in Amerikaanse gezinnen zich meer als een rolmodel voor hun kinderen zouden moeten gedragen. Volgens de president doet goed voorbeeld goed volgen en kunnen zo criminaliteit en vuurwapengeweld worden beteugeld.

Obama, die alleen door zijn moeder werd opgevoegd omdat het huwelijk van zijn ouders op de klippen liep toen hij drie jaar oud was, nam zijn eigen jeugd als voorbeeld. Hij prees zijn moeder Stanley Ann Dunham als een “heroïsche” vrouw, “die alles wat in haar zat gaf om mij op te voeden”. Tegelijkertijd zei hij: “Ik wou dat ik een betrokken vader om me heen had gehad.”

Bekijk hier een fragment uit de toespraak terug:

Obama sprak gisteren ook op een herdenking voor de jonge slachtoffers van de schietpartij in Newtown. Dat de president zich het leed van deze schietpartij persoonlijk erg aantrekt, bleek in december al toen hij zijn tranen niet kon bedwingen bij zijn toespraak tijdens de officiële herdenkingsdienst. Ook gisteren hield de president een emotioneel pleidooi op de herdenking en weer hield hij het niet helemaal droog:

http://www.youtube.com/watch?v=FwvWtslitcs

Dat het Obama menens is als het gaat om de aanpak van het vuurwapengeweld, bleek afgelopen dinsdag, toen hij zijn jaarlijkse State of the Union hield. Hij eindigde zijn speech met een krachtige oproep aan het Amerikaanse Congres om zijn voorstellen om het vuurwapengeweld te beteugelen goed te keuren. Hij noemde Hadiya Pendleton, een 15-jarig meisje dat een paar weken geleden als majorette optrad tijdens de inaugurele parade. Ze werd een paar dagen later doodgeschoten tijdens een vuurgevecht tussen bendes in Chicago. Obama zei:

“Hadiya’s ouders verdienen een stem. De inwoners van Newtown verdienen een stem. De inwoners van Aurora verdienen een stem.”