Uitgelicht zaterdag

scene uit de film Reservation Road (2007) FOTO: RCV
scene uit de film Reservation Road (2007) FOTO: RCV Photo Credit:ÊMacall Polay

Film

Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Als winkelbediende uit Brooklyn zoekt hij zijn heil in danscompetities in de disco, maar doorziet gaandeweg de ijdelheid van zijn leven. RTL8, 21.50-00.20u.

Reservation Road (Terry George, 2007, VS/D). Een vader die een kind heeft verloren bij een verkeersongeluk waarbij de dader (Mark Ruffalo) is doorgereden, neemt een advocaat in de arm. Die advocaat blijkt de voortvluchtige dader. Stof genoeg voor serieus drama, maar de regisseur concentreert zich alleen op de hang naar wraak van de vader (Joaquin Phoenix). Net5, 00.05-02.05u.

The Infidel (Josh Appignanesi, 2010, GB). Komedie met de in Groot-Brittannië populaire, van oorsprong Iraanse komiek Omid Djalili in de rol van Noord-Londense moslim die na de begrafenis van zijn moeder ontdekt dat hij geadopteerd is, en Jood. Terwijl zijn dochters huwelijk met de zoon van een haatimam voor de deur staat, neemt hij lessen Joods-zijn van een taxichauffeur. BBC 2, 00.30-02.10u.

Informatief

Vranckx. Franse documentaire over de islamistische radicalisering in Tunesië, waar de salafisten de revolutie willen kapen. Heel wat jongeren hebben zich na de revolutie laten verleiden door het salafisme. Ook Nermine (14), die er haar familie voor verlaten heeft. De familie stond niet achter haar keuze; haar moeder is wanhopig op zoek naar een spoor van haar dochter. Canvas, 20.10-20.40u.

Mord im Hause Medici. Docudrama over de machtige Florentijnse familie De’ Medici, die in de 15de en 16de eeuw de grootste bank van Europa bezat, veel politieke macht had en ook binnen de eigen familie geen mededogen kende. Deels gebaseerd op tienjarig, in 2012 afgesloten onderzoek van Europese experts naar de 28 skeletten in de familiecrypte. Deel 1 van beide vanavond uitgezonden delen concentreert zich op de mooie en slimme Isabella Romola de’ Medici (1542-1576), die na de dood van hun vader de strijd om de macht (en haar leven) verloor van haar jongere broer Francesco. In deel 2 staat Bianca Cappello (1548-1587) centraal. Zij was de maîtresse, later tweede echtgenote van Francesco de’ Medici. Zij en haar man werden vermoord door Ferdinando, zijn ambitieuze broertje. Arte, 20.15-21.40u.

Amusement

De beste zangers van Nederland: Rob de Nijs. Bastiaan Ragas, Charly Luske, Angela Groothuizen, Simone Kleinsma, Raffaëla en Tim Douwsma zingen de grootste hits van de onlangs 70 jaar geworden Rob de Nijs. Ned.1, 20.25-21.20u.

Freddy, leven in de brouwerij. Aflevering twee van dramaserie over Freddy Heineken (Thom Hoffman), zijn echtgenote Lucille (Liz Snoijink), zijn minnares Nan Los (Francesca Pichel) en zijn dochter Charlene (Hannah Hoekstra). Ned.2, 21.00-22.00u.

Showbizzquiz. SBS hoopt de slag om de zaterdagavond te winnen met de herrijzenis van de Showbizzquiz (1978-1986). In deze incarnatie met vader en zoon Ron en Rick Brandsteder, die ieder een team van familie en vrienden aanvoeren. SBS6, 21.30-22.55u.

Sport

Schaatsen: WK allround. Verslag van de eerste dag van het wereldkampioenschapstoernooi in het Vikingskipet bij Hamar. Met de 500 meter vrouwen, om 14.25u de 500 m mannen, om 15.15u de 3.000 m (vrouwen) en tot slot om 16.45u de 5.000 m (mannen). Ned.1, 13.50-19.05u.