Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

‘Turkse politici intimideren bestuurders Rotterdamse deelgemeente’

ROTTERDAM - Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De Afrikaanderwijk in Rotterdam mag de komende tien jaar dan volledig op de schop gaan, het is zeer de vraag of de zo gewenste mengeling van culturen en inkomens wordt gerealiseerd. ANP ROBERT VOS
ROTTERDAM - Straatbeeld van de Afrikaanderwijk in Rotterdam. De Afrikaanderwijk in Rotterdam mag de komende tien jaar dan volledig op de schop gaan, het is zeer de vraag of de zo gewenste mengeling van culturen en inkomens wordt gerealiseerd. ANP ROBERT VOS Straatbeeld van de Rotterdamse Afrikaanderwijk, gelegen in de deelgemeente Feijenoord. Foto ANP / Robert Vos

In de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord hebben politici van Turkse komaf bestuurders geïntimideerd en onder druk gezet om de achterban te begunstigen. Dat verklaren deelraadsleden en oud-bestuurders van Feijenoord vandaag in NRC Handelsblad. De druk uit de Turkse gemeenschap is “groot en onaangenaam” en er valt “niet aan te ontkomen”, stellen politici die in de deelgemeente actief zijn en waren.

De verwevenheid tussen Turkse politici en maatschappelijke organisaties zou in Feijenoord te groot zijn. Zo krijgt een reïntegratiebureau, met PvdA-deelraadslid Ertegul Gültekin op de loonlijst, jaarlijks een half miljoen subsidie terwijl het bedrijf volgens een interne evaluatie slecht presteert en jobhunters in dienst heeft die “niet of nauwelijks Nederlands spreken”. Ook is er subsidie voor een Turkse migrantenorganisatie die voorheen onderdeel uitmaakte van een vereniging waar Turkse PvdA-politici bij betrokken zijn.

Een huidige bestuurder van Feijenoord zegt “niet blij” te zijn met de situatie en vindt dat het tijd is voor “een gesprek over integriteit binnen ons dagelijks bestuur”.

Deelgemeente in opspraak wegens moskee-internaat

De deelgemeente Feijenoord is al weken in opspraak omdat het een illegaal meisjesinternaat in een Turkse moskee gedoogt, terwijl daar problemen waren met de brandveiligheid. Uit een ambtelijk overleg waar heimelijk geluidsopnamen van zijn gemaakt, blijkt dat de deelgemeente de gebouwendienst heeft tegengehouden om handhavend op te treden in de moskee.

Ook werd de gebouwendienst onder druk gezet: de brandveiligheid zou pas op orde komen als een vergunning voor een nieuw te bouwen moskee ‘geregeld’ kan worden, zegt een ambtenaar tijdens de vergadering. Deelgemeentebestuurder Turan Yazir zou de ambtenaar hiertoe opdracht hebben gegeven. Yazir zegt in een reactie zich niet te herkennen in het geschetste beeld.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Zo gaat dat in Feijenoord’ (ook via onze digitale editie).