Strafrechtelijk onderzoek naar arts voormalige Raboploeg

De advocaat van Leinders, advocaat Johnny Maeschalck, staat eind januari de pers te woord na een verhoor over zijn mogelijke rol in het dopingprogramma van Rabo. Links Reinders zelf. Foto AFP / Dirk Waem

Het Belgische Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen tegen Geert Leinders, de ploegarts van de voormalige Rabobank wielerploeg. Dat heeft een woordvoerder van het parket Dendermonde bevestigd aan NRC Handelsblad. Het Belgische OM wil niet zeggen waar Leinders van wordt verdacht. Wel wil de woordvoerder kwijt dat “verklaringen van renners van Rabobank” de aanleiding zijn geweest voor het onderzoek.

In de afgelopen weken hebben verschillende renners de Belgische ploegarts beschuldigd van het verstrekken van verboden middelen. Betrokkenheid bij dopinggebruik is in België – anders dan in Nederland – strafbaar.

De verklaringen van de oud-renners volgen op publicaties in NRC in december en januari, waaruit bleek dat Leinders een centrale rol speelde in het dopinggebruik bij de voormalige Rabobankploeg. Oud-Raborenner Levi Leipheimer heeft onder ede tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada verklaard dat Geert Leinders hem epo verkocht en verantwoordelijk was voor het ‘dopingprogramma’ bij de Rabobankploeg.

Inmiddels hebben verschillende voormalige Raborenners, onder wie de Deen Michael Rasmussen, tegenover de Nederlandse Dopingautoriteit uitvoerige verklaringen afgelegd over dopinggebruik binnen de Raboploeg. Geert Leinders wil niet reageren.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Het net rond de Gentse geneesheer begint zich te sluiten’ (ook via onze digitale editie).