Roemeens drama Child’s Pose wint Gouden Beer

Regisseur Calin Peter Netzer (met beeldje) en producent Ada Solomon van de film Pozitia Copilului (Child's Pose) met hun net gewonnen Gouden Beer. AFP / Johannes Eisele

Het Roemeense drama Child’s Pose heeft in Berlijn de Gouden Beer gewonnen. De film van Cãlin Peter Netzer gaat over een rijke vrouw uit Boekarest die kans ziet haar roekeloze zoon weer op het rechte pad te krijgen, nadat hij een kind doodrijdt.

De Zilveren Beer voor beste acteur ging naar Nazif Mujic voor zijn rol in het Bosnische drama An Episode in the Life of an Iron Picker. De prijs voor beste actrice ging naar de Chileense actrice Paulina Garcia voor haar rol in het drama Gloria. De Zilveren Beer voor beste regisseur ging naar de Amerikaan David Gordon Green voor zijn komedie Prince Avalanche.

Naast Child’s Pose maakten onder meer de thriller Side Effects van Steven Soderbergh, het romantische drama Before Midnight van Richard Linklater en het drama Promised Land van Gus van Sant kans op een Gouden Beer.

In de jury van de filmprijzen zat onder anderen de Amerikaanse acteur Tim Robbins en de Deense regisseuse Susanne Bier. De jury werd voorgezeten door de Chinese regisseur Wong Kar-Wai. Zijn film The Grandmaster opende het filmfestival op 7 februari. Vorig jaar won de Italiaanse film Cesare Deve Morire de Gouden Beer voor beste film.

Het tiendaagse filmfestival van Berlijn werd dit jaar voor de 63e keer gehouden. De Nederlandse films Boven is het Stil, Dark Blood en Nono, Het ZigZag Kind werden onder meer vertoond in de Duitse hoofdstad, maar wonnen geen prijzen.