Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Reconstructie NRC: Blok schatte afspraken met CDA verkeerd in

Minister Stef Blok van Wonen tijdens het debat in de Tweede Kamer over het woningakkoord. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister Stef Blok (Wonen, VVD) is de afgelopen weken in politieke problemen gekomen omdat hij dacht al sinds december een harde afspraak met het CDA te hebben. Volgens de minister had die oppositiepartij toegezegd zijn woningmarktplannen te steunen. CDA’ers ontkennen dat er sprake was van een deal. Dat blijkt uit een reconstructie van NRC Handelsblad.

Het kabinet Rutte II heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en is daarom afhankelijk van steun van de oppositie. Eind vorig jaar overlegde Blok daarom uitvoerig met CDA-senator Elco Brinkman over zijn plannen om de huren te verhogen en woningcorporaties een ‘verhuurdersheffing’ op te leggen. Brinkman, die ook voorzitter van Bouwend Nederland is, was bereid die plannen te ondersteunen, mits de minister de volledige aflossingsplicht voor nieuwe hypotheken zou afzwakken en zou investeren in de bouw. Om dat compromis vast leggen werden op 18 december twee CDA-moties aangenomen in de Eerste Kamer.

Blok zocht pas laat contact met CDA-leider Buma

Maar een essentieel punt van onenigheid werd niet opgelost: de hoogte van de verhuurdersheffing. Blok wilde 2,1 miljard euro van de corporaties afromen, het CDA wilde niet verder gaan dan 800 miljoen. Opvallend is dat de minister in de afgelopen maanden bleef praten met Brinkman, maar lang geen contact zocht met CDA-leider Sybrand van Haersma Buma.

Pas vorige week donderdag onderhandelde Blok met Buma. Die weigerde toen in te stemmen met de voorgenomen huurverhogingen als het kabinet de opbrengst niet grotendeels in de bouw zou investeren, in plaats van te innen.

Diezelfde dag besloten D66, ChristenUnie en SGP om de minister een alternatief. In het woonakkoord dat zij woensdag presenteerden, is de verhuurdersheffing vastgesteld op 1,7 miljard euro. De inkomensafhankelijke huurverhogingen zijn verlaagd ten opzichte van het regeerakkoord en er wordt geïnvesteerd. Ook zijn starters niet meer verplicht hun volledige hypotheekschuld binnen dertig jaar af te lossen, zoals het CDA in december al vroeg.

Lees in NRC Weekend de reconstructie ‘Moest Blok nou bij Brinkman of Buma zijn?’ (ook via onze digitale editie).