Pessarium tegen vroeggeboorte redt baby’s

Een pessarium dat de baarmoedermond van een zwangere vrouw afsluit zou in Nederland jaarlijks het leven van ongeveer 150 pasgeborenen kunnen redden. Dat cijfer leiden onderzoekers van het AMC in Amsterdam af uit een onderzoek onder 800 vrouwen die zwanger waren van een meerling.

De helft van die zwangeren kreeg voor de twintigste week van hun zwangerschap een pessarium dat de baarmoedermond afsloot. In de groep met pessarium beviel 14 procent van de zwangeren voor de 32-ste week. In de pessariumloze groep was dat percentage tweemaal zo groot: 29 procent. Zo’n veel te vroege geboorte is een groot risico voor het kind.

Uiteindelijk bleken vooral vrouwen met een korte baarmoedermond tegen een te vroeg geboorte worden beschermd. Dat is een kwart tot eenvijfde van de vrouwen. De onderzoeksresultaten zijn nog niet gepubliceerd. De onderzoekers hebben ze afgelopen donderdag gepresenteerd op een Amerikaans gynaecologencongres.

Jaarlijks overlijden ongeveer 1.500 foetussen en kinderen na de 22ste week van de zwangerschap. Ze worden dood geboren, of overlijden tijdens, of binnen een week na de bevalling. Als alle vrouwen die zwanger zijn van een meerling op tijd zo’n pessarium gaan dragen, zou de sterfte rond de geboorte met 10 procent kunnen afnemen, schatten de onderzoekers.