Oud-minister hield onvoldoende toezicht bij koop nutsbedrijf

Archieffoto uit 1999: Apotheker vertrekt na de persconferentie waar hij zijn aftreden als minister bekend had gemaakt. Foto ANP / Toussaint Kluiters

Oud-D66-minister van Landbouw Hayo Apotheker heeft als president-commissaris van het regionale nutsbedrijf Rendo onvoldoende toezicht gehouden op de directie van het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. De fiscale opsporingsdienst Fiod doet onderzoek naar corruptie rond de overname van de leveringstak van Rendo, in 2006, door het Belgische Electrabel.

Electrabel, nu de grootste elektriciteitproducent van Nederland, zou zich met steekpenningen toegang verschaft hebben tot de Nederlandse consumentenmarkt voor stroom en gas. Electrabel kocht voor 66,5 miljoen euro de leveringstak van Rendo in Meppel. Tijdens de overname betaalde Electrabel 1 miljoen euro aan een bedrijfje van de directeur van Rendo voor nooit verstrekte adviezen, luidt de verdenking.

De Fiod vond ook een handgeschreven notitie van de directeur waarin de afspraak over het miljoen is vastgelegd en wordt opgemerkt dat er voor ‘Hayo’ ook iets “leuks” in het vat zou zitten. Apotheker, sinds 2010 burgemeester in Friesland, is door de Fiod gehoord over de notitie. Hij is niet aangemerkt als verdachte. Apotheker: “Iedereen kan wel wat opschrijven. Ik heb nooit de suggestie gewekt dat ik iets wilde hebben, al was het maar een doos sigaren.” Van het miljoen euro smeergeld wist hij niets, verklaarde hij.

Al tijdens overname bedenkingen bij de deal

De overname van de leveringstak van Rendo, eigendom van negen gemeenten in Drenthe en Overijssel, was van strategisch belang voor Electrabel, onderdeel van het Franse GDF Suez. Ook andere multinationals maakten destijds gebruik van de liberalisering van de energiemarkt om tot Nederland door te dringen.
Al tijdens de overname van Rendo waren er bedenkingen bij de deal. De directeur onderhandelde exclusief met Electrabel, daarin gesteund door Apotheker. Andere aanbiedingen werden afgeslagen.

De Fiod onderzoekt ook de financiering door Rendo van een energiecentrale voor 30 miljoen euro. De dienst denkt dat de Rendo-directie daarbij 8 miljoen euro in eigen zak heeft gestopt. Apotheker wist dat de directie miljoenen meer zou uitgeven aan de centrale dan was afgesproken, maar hield die informatie voor zich.

Lees in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Electrabel móést groeien, tegen elke prijs’ (ook via onze digitale editie).