Opnieuw duizenden aanhangers Ennahda in Tunesië de straat op

Aanhangers van de Tunesische regeringspartij Ennahda betuigden vandaag hun steun aan die partij. Foto Reuters / Anis Mili

Duizenden aanhangers van de Tunesische regeringspartij Ennahda zijn vandaag in Tunis de straat op gegaan als reactie op de kritiek op de weg die het land in de twee jaar na de revolutie is ingeslagen, meldt persbureau AP.

Ennahda won de verkiezingen nadat president Zine El Abidine Ben Ali in januari 2011 was afgezet. De goedgeorganiseerde beweging werd onderdrukt onder het seculiere bewind van Ben Ali.

Sinds de linkse politicus Chokri Belaid op 6 februari voor zijn huis werd doodgeschoten, zijn de spanningen tussen de regeringscoalitie en de oppositie opgelopen. De oppositie geeft regeringspartij Ennahda veelal de schuld van die moord, omdat zij te weinig zou doen tegen geweld van islamitische fundamentalisten. NRC-buitenlandverslaggever Carolien Roelants schreef hier anderhalve week geleden over:

Ennahda heeft voor een fundamentalistische partij wel een liberaal programma: ze verklaart bijvoorbeeld nadrukkelijk geen verwijzing naar het islamitisch recht, de shari’a, in de komende grondwet te willen. Maar het leiderschap houdt ook rekening met zijn conservatieve achterban in de provincie die ze niet wil prijsgeven aan de salafisten. Vandaar dat salafistisch geweld wel verbaal wordt veroordeeld maar in de praktijk nauwelijks wordt vervolgd.

Ook vorige week gingen al veel aanhangers van Ennahda de straat op.