Kneuzen in hakbijlshow

In The Next Pop Talent haalt de jury de hendel over .
In The Next Pop Talent haalt de jury de hendel over .

The Next Pop Talent SBS 6, 19.55-21.30 uur

Zestig seconden tikken af voor de zanger, met het risico dat een noodrem een einde maakt aan zijn angstaanjagend slechte zangprestatie. Weer een talentenjacht op tv? Ja. Er blijft gespeurd worden naar dat éne talent. Maar vooral is er weer een hakbijlshow die SBS aan hoge kijkcijfers kan helpen op de zaterdagavond.

The Voice of Holland, Popstars, Idols, X Factor, The Winner is, en nu dus The Next Pop Talent. Het is dringen op de buis in de zoektocht naar het beroemd te maken ‘totaalplaatje’. En in al die shows kom je dezelfde beweegreden tegen: leuke amateurzangeres A zingt zo mooi – aldus glunderende familie. En de kandidate in kwestie wilde natuurlijk ‘altijd al’ beroemd worden.

In dit geval zoeken zangeres Glennis Grace, zanger Xander de Buisonjé, dj Ruud de Wild en onderneemster Stacey Rookhuizen naar het siersteentje tussen de kiezels. De gimmick in The Next Best Thing is de hendel waaraan ieder jurylid kan trekken. De klok stopt – exit kandidaat. „Je stond als een bang meisje te zingen”, oordeelt Grace. Of De Buisonjé juist positief: „Jongen, je pakt je kans echt zo keihard.”

The Next Pop Talent, gepresenteerd door zanger Yes-R en zangeres Do, biedt niets nieuws. En of we deze winnaars over een half jaar nog kennen valt sterk te betwijfelen. Het verschil met al die andere talentshows? Hier maakt „écht iedereen kans om de nieuwe popsensatie van Nederland te worden”, juicht SBS. De auditiedeur stond wijd open, de lat lag lager dan The Voice. Reken dus op veel kneuzen en sukkels – dit soort shows drijft immers op vals kraaiend ‘talent’ om wie je je kunt verkneukelen.