Facebook slachtoffer hackaanval - ‘geen gebruikersgegevens gestolen’

Foto AFP / Karen Bleier

Facebook is de afgelopen weken het slachtoffer geworden van hackers. Dat heeft het bedrijf gisteravond bekendgemaakt. Hackers kregen toegang tot de laptops van een aantal medewerkers van het bedrijf. Volgens Facebook zijn er echter geen gegevens van gebruikers gestolen.

In een blogpost over de “geraffineerde” hackaanval zegt Facebook dat een aantal laptops van medewerkers besmet raakte met malware (stukjes foute software) toen de medewerkers een geïnfecteerde site bezochten. Toen Facebook de malware ontdekte, werden de laptops direct van het netwerk gehaald, waarna het bedrijf een uitgebreid onderzoek begon dat nog gaande is. Facebook zegt dat ook andere bedrijven slachtoffer zijn geworden van de hackaanval.

Persbureau Reuters schrijft dat het onduidelijk is waarom Facebook de hackaanval nu pas naar buiten brengt. Het bedrijf wilde geen verder commentaar geven op de mogelijke reden en herkomst van de aanval. Een veiligheidsexpert die van de zaak zegt te weten vertelde Reuters dat de aanval waarschijnlijk uit China kwam.

Het is eerlijk van Facebook om het ontdekte hack openbaar te maken, zegt onze technologieredacteur Marc Hijink in een reactie:

“Facebook is een geliefd doelwit maar het ziet er niet naar uit dat hackers toegang hadden tot gebruikersgegevens. Facebook is wel zo eerlijk om zelf inbraakpoging openbaar te maken, al hebben ze ‘m zelf ontdekt.”

Twitter en New York Times ook al slachtoffer

Twitter maakte twee weken geleden ook bekend slachtoffer te zijn geworden van een professionele hackaanval. Daarbij werden de gegevens van zo’n 250.000 gebruikers gestolen. Twitter zei een toename in het aantal hackaanvallen op Amerikaanse media en technologiebedrijven te zien. De New York Times en de Wall Street Journal meldden onlangs ook dat ze vanuit China waren aangevallen door hackers.