Dodental bomaanslag op Pakistaanse markt loopt op tot 64

Bij een bomaanslag op een groentemarkt in het zuidwesten van Pakistan zijn vandaag volgens de laatste berichten 47 mensen om het leven gekomen. Ook raakten veel andere mensen gewond. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd, meldt persbureau AP.

Nabestaanden identificeren de slachtoffers van de bomaanslag in het Pakistaanse Quetta. Foto AFP / Banaras Khan

Bij een bomaanslag op een groentemarkt in het zuidwesten van Pakistan zijn vandaag volgens de laatste berichten 64 mensen om het leven gekomen. Ook raakten 180 mensen gewond. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd, meldt persbureau AP.

De bom in een overwegend shi’itische wijk van de stad Quetta werd volgens de politie van afstand tot ontploffing gebracht. In zulke wijken wonen veel Hazara’s, een shi’itische minderheid die door oorlogen in Afghanistan is uitgeweken. Ook veel leiders van de Afghaanse Talibaan hebben in Quetta hun uitvalsbasis.

Onder de slachtoffers zijn ook vrouwen en kinderen. In berichten de afgelopen uren steeg het dodental van tien naar 63. Het aantal slachtoffers kan de komende uren nog verder oplopen. Sommige gewonden zijn in levensgevaar.

In de arme provincie Baluchistan, waarvan Quetta de hoofdstad is, zijn regelmatig aanslagen door nationalistische en fundamentalistische groeperingen. Al tientallen jaren strijden nationalisten er voor meer autonomie en eisen zij een groter deel van de opbrengst van de bodemschatten. Het afgelopen jaar pleegden ook veel radicale sunnieten aanslagen op shi’ieten, die zij beschouwen als ketters.

Bomaanslagen zijn er dus zeker niet zeldzaam. NRC-buitenlandredacteur Floris van Straaten schreef eind vorige maand over Pakistan:

Geweld hoort bij het dagelijks leven van de Pakistanen. Er verstrijkt bijna geen dag zonder dat ergens in het land een of meer bommen afgaan of mensen worden geliquideerd. Of regeringstroepen vechten weer met islamitische opstandelingen of het Indiase leger. Tussen 2008 en 2012 kwamen naar schatting 30.000 inwoners door geweld om het leven. Ook de eerste weken van 2013 liep het dodental weer op.

Vorig jaar werden in Pakistan in totaal meer dan 400 shi’ieten gedood. De aanslag van vandaag is de dodelijkste sinds een bomaanslag op 10 januari. Daarbij kwamen 83 mensen om het leven.