‘Artsen negeren beroepsverbod - dertien toch weer aan de slag’

Foto ANP / Koen Suyk

Dertien artsen en therapeuten met een beroepsverbod zijn toch weer aan het werk met patiënten. Dat meldt RTL Nieuws, dat onderzoek heeft gedaan naar tientallen medici met een beroepsverbod.

Het gaat om artsen die op de zwarte lijst in Nederland en Groot-Brittannië zijn geplaatst na een uitspraak van de tuchtrechter.

Een arts met een beroepsverbod werkt nu als huisarts in Duitsland. Een andere arts werkt als plastisch chirurg in België. De andere artsen en therapeuten zijn vooral aan de slag als alternatief genezer, psychoanalyticus of psycholoog. Dat is niet verboden.

Vier artsen die in Groot-Brittannië op de zwarte lijst zijn geplaatst, staan in Nederland nog altijd officieel als arts geregistreerd in het zogenaamde BIG-register. Een van die vier heeft een kliniek in Rotterdam en geeft zich uit als arts en behandelt onder meer kankerpatiënten.

Het ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het een procedure is gestart om het buitenlandse beroepsverbod van deze artsen ook in Nederland van kracht te laten zijn.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers maakte gisteren bekend dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) meer middelen krijgt om artsen die niet functioneren een beroepsverbod op te leggen. Dit kan nog voordat er een tucht- of strafzaak is gestart. Onderzocht wordt of het mogelijk is om een absoluut beroepsverbod op te leggen, zodat slecht functionerende artsen helemaal niet meer in de zorg kunnen werken.