Vriendin ‘Blade Runner’ was niet alleen beauty, maar ook brains

Over Oscar Pistorius die vandaag is aangeklaagd voor moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp is veel bekend. Maar wie was Reeva Steenkamp eigenlijk?

This is an undated portfolio photo supplied by Ice Model Management in Johannesburg of Reeva Steenkamp, during a photo shoot. Paralympic superstar Oscar Pistorius was charged Thursday, Feb. 14, 2013, with the murder of his girlfriend who was shot inside his home in South Africa, a stunning development in the life of a national hero known as the Blade Runner for his high-tech artificial legs. Reeva Steenkamp, a model who spoke out on Twitter against rape and abuse of women, was shot four times in the predawn hours in the home, in a gated community in the capital, Pretoria, police said. (AP Photo/Ice Model Management) FOR EDITORIAL USE ONLY Reeva Steenkamp. Foto AP / Ice Model Management

Over Oscar Pistorius, die vandaag is aangeklaagd voor moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, is veel bekend. Maar wie was Reeva Steenkamp eigenlijk?

De atleet, ook wel ‘Blade Runner’ genoemd, is met zijn geamputeerde onderbenen en kunststof protheses al jaren een unicum in de atletiekwereld en staat zodoende ook al jaren in de schijnwerpers. Maar zijn vriendin was niet minder gewend aan de spotlights. Het succesvolle model stond in alle Zuid-Afrikaanse bladen, figureerde in reclamecampagnes van toonaangevende merken, was het Zuid-Afrikaanse gezicht voor cosmeticamerk Avon en ze werd twee keer uitverkozen tot meest sexy vrouw door FHM.

Ook zou ze verschijnen als deelneemster aan het Zuid-Afrikaanse realityprogramma Tropika Island of Treasure:

Maar het 30-jarige model was niet alleen maar mooi. Ze was in bezit van een diploma rechten en maakte zich ook hard voor de positie van vrouwen; ze toonde zich betrokken bij andere vrouwen. Volgens publiciteitsagent Sarit Tomlinson brak Steenkamp met het stereotype dat bestaat over modellen. In the Guardian zegt ze:

“Ze was een inspirerend mens en gepassioneerd over het empoweren van vrouwen.”

Een paar dagen voor haar dood twitterde Steenkamp nog over een brute groepsverkrachting waarbij het slachtoffer verminkt werd achtergelaten op een bouwplaats:

Twitter avatar reevasteenkamp Reeva Steenkamp I woke up in a happy safe home this morning. Not everyone did. Speak out against the rape of individuals… http://t.co/c0XXuypb

Steenkamp werd geboren in Kaapstad, groeide op in Port Elizabeth en verhuisde later naar Johannesburg. Het model was dol op paardrijden, maar moest daarmee abrupt stoppen na een ongeluk zes jaar geleden waarbij ze zo gewond raakte dat ze opnieuw moest leren lopen. Door haar revalidatie zouden de wegen van Steenkamp en Pistorius elkaar hebben gekruist.

De woning van Pistorius waar zijn vriendin werd doodgeschoten. De atleet woont in een gated community ten oosten van Pretoria. Foto AFPDe woning van Pistorius waar zijn vriendin werd doodgeschoten. De atleet woont in een gated community ten oosten van Pretoria. Foto AFP

De twee zouden nog maar kort bij elkaar zijn, sinds vorig jaar november. Volgens de Daily Mail zou Pistorius daarvoor een half jaar gedate hebben met een marketingstudente Samantha Taylor. Er waren voor zover bekend geen aanwijzingen dat het slecht ging tussen Pistorius en Steenkamp. Zo twitterde ze twee weken geleden nog:

Pistorius stond behalve om zijn sportieve prestaties, de laatste tijd ook bekend wegens zijn agressieve gedrag dat gepaard zou gaan met excessief gedrag. Zo toonde de sportheld zich nogal onsportief op de Paralympics afgelopen zomer tegenover de concurrentie. Ook zei een woordvoerder gisteren tegen Reuters dat er ‘eerdere incidenten’ in de huiselijke sfeer hebben plaatsgevonden bij Pistorius. Het is onduidelijk of Steenkamp daar ook bij betrokken was.

Pistorius en Reeva Steenkamp in november vorig jaar. Foto Reuters / Frennie Shivambu Pistorius en Reeva Steenkamp in november vorig jaar. Foto Reuters / Frennie Shivambu

De oom van het model, Mike Steenkamp, vertelde The Telegraph dat de familie in ieder geval gebroken is over haar dood en over het feit dat haar jonge leven geknakt is in de dop.

Steenkamp zelf kon op de fatale dag ook niets vermoeden. Ze twitterde aan het begin van haar dag:

En nog wranger; verwachtingsvol twitterde ze vervolgens over Valentijnsdag:

Twitter avatar reevasteenkamp Reeva Steenkamp What do you have up your sleeve for your love tomorrow??? #getexcited #ValentinesDay