Raad van State buigt zich over nationalisatie SNS Reaal

De Raad van State kijkt vanaf vandaag naar de kwestie-SNS. Zo’n 700 gedupeerden hebben bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland, beroep aangetekend tegen de onteigening van SNS. De nationalisatie ongedaan maken is volgens juristen een bijna onmogelijke exercitie.

Het hoofdkantoor van SNS Bank in Utrecht. Foto ANP / Erik van 't Woud

De Raad van State kijkt vanaf vandaag naar de kwestie-SNS. Zo’n 700 gedupeerden hebben bij de hoogste bestuursrechter van Nederland beroep aangetekend tegen de onteigening van SNS. De nationalisatie ongedaan maken is volgens juristen een bijna onmogelijke exercitie.

Aandeelhouders en achtergestelde obligatiehouders waren in één klap hun bezit en vordering op SNS Reaal kwijt, toen op 1 februari die bank en verzekeraar werd genationaliseerd. De gedupeerden krijgen vandaag de kans om hun beroep toe te lichten.

De Raad van State moet beoordelen of minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in “redelijkheid” tot zijn besluit is gekomen om SNS te nationaliseren, en of er geen andere mogelijkheden waren dan onteigening. De overheid wilde graag meer instrumenten om te kunnen ingrijpen als een financiële instelling in nood verkeert. Nu kan de overheid ingrijpen, dankzij de zogenoemde interventiewet. Dijsselbloem gebruikte de wet bij SNS voor het eerst.

Beleggers vragen zich af of SNS systeembank was

De beleggers zeggen dat het onduidelijk is of het financieel stelsel door de situatie bij SNS Reaal in direct gevaar was, zoals de minister zegt. En dan komt de vraag aan de orde of SNS daadwerkelijk een systeembank was, wat wil zeggen dat het hele financiële stelsel in gevaar komt als zo’n bank omvalt. SNS Reaal werd eind 2011 door toenmalig minister Jan Kees de Jager van Financiën tot systeembank bestempeld. Maar op grond van welke criteria is onduidelijk. Betrokken juristen verwachten niet dat de Raad van State aan dit soort vragen toe zal komen.

De nationalisatie ongedaan maken is een bijna onmogelijk exercitie, zo schatten juristen in. En stel dat de bestuursrechter er wel toe zou besluiten, dan is het de vraag wie er nog vertrouwen in SNS Reaal heeft. Beleggers zullen vooral proberen onderdelen van het nationalisatiebesluit te laten vernietigen. Mocht dat gebeuren, dan kunnen gedupeerden bij de rechter schadevergoeding gaan eisen van SNS Reaal, bijvoorbeeld wegens wanbeleid.