Planetoïde passeert aarde rakelings - geen verband meteoriet

De witte stip in het midden van de foto is planetoïde 2012 DA14. De foto is gemaakt met een FRAM telescoop in Argentinië. Foto: AFP / NASA, GLORIA

Een ruimterots met een doorsnee van 46 meter is zojuist de aarde gepasseerd. De planetoïde met de naam 2012 DA14 kwam langs de aarde op een afstand van 27.600 kilometer.

Nooit eerder kwam een planetoïde zo dicht langs de aarde, berichtte NRC.nl vandaag. Veel satellieten die rond de aarde draaien zijn verder van onze planeet verwijderd.

Het was al bekend dat de ruimterots de aarde niet zou raken. Voor wetenschappers bood het voorbij scheren van de planetoïde een unieke kans. Met radarecho’s kunnen zij onder meer de diameter, vorm en rotatietijd beter berekenen en kan ook een 3D-kaart van het oppervlak worden gemaakt.

De planetoïde heeft volgens astronomen niets te maken met de meteoriet die vandaag boven Rusland door de dampkring scheerde, waarbij bijna duizend mensen gewond raakten. De DA 14 was driemaal zo groot en vloog in de tegenovergestelde richting.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA loopt de aarde eens in de twaalfhonderd jaar de kans op een botsing met een planetoïde.