Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Paul Hansen wint World Press Photo met ‘krachtige’ foto Gaza

Foto Paul Hansen

De Zweedse fotojournalist Paul Hansen is vanochtend uitgeroepen tot de winnaar van World Press Photo 2013. Hansen wint de prestigieuze prijs met een foto uit november vorig jaar in Gaza-stad. Op de foto staat een groep mannen die op weg is naar de moskee voor de begrafenis van twee dode jongetjes in hun armen.

De jongens die op de foto zichtbaar zijn, de twee jaar oude Suhaib Hijazi en zijn driejarige broer Muhammad werden gedood bij een Israëlische raketaanval die hun huis vernietigde. Hun vader, die ook omkwam bij de aanval, wordt achter hen gedragen op een stretcher. De moeder werd naar het ziekenhuis gebracht.

Juryvoorzitter Santiago Lyon, directeur fotografie bij de Associated Press in de VS, noemt de foto vanmiddag in NRC Handelsblad “krachtig, ik kan het niet anders verwoorden”:

“Deze foto raakt op drie niveau’s. Het hoofd: je ziet wat de situatie is. Het hart: je begrijpt dat er levens kapot zijn gemaakt. En de maag: wat wordt getoond is vreselijk.”

Fotograaf heeft gemengde gevoelens bij winnen prijs

Paul Hansen vertelde NRC aan de telefoon vanuit Stockholm hoe de foto tot stand kwam:

“Ik was in het Shiva-ziekenhuis, de dag voor ik de foto maakte. Een Noorse arts vertelde mij het verhaal over de raket die was ingeslagen in het huis van een gezin in Gaza. De moeder lag in coma bij hem op de intensive care. Hij maakte zich grote zorgen hoe ze haar het nieuws moesten vertellen als ze zou bijkomen.”

De volgende dag ging Hansen op pad om een begrafenis te fotograferen. “Toen bleek het te gaan om de man en kinderen van juist deze vrouw.” Hansen zegt “gemengde gevoelens” te hebben nu hij weet dat zijn foto het winnende beeld van 2013 is geworden:

“Ik ben blij en verdrietig tegelijkertijd. Ik vind het een eer om deze prijs te winnen en World Press Photo is een goed platform voor deze foto. Maar ik win wel met een foto van een vreselijk conflict.”

Hansen heeft tot nu toe tevergeefs geprobeerd om contact te krijgen met de moeder van Suhaib Hijazi en Muhammad. “Ik weet dat ze uit haar coma is ontwaakt en nog meer kinderen heeft.”

Tentoonstelling dit voorjaar in Amsterdam

Dit jaar werden er 103.481 beelden ingestuurd door 5.666 fotografen uit 124 landen, volgens juryvoorzitter Lyon “vele solide, krachtige beelden” met een hoog fotojournalistiek gehalte. Dit jaar werden er in negen categoriën prijzen uitgereikt aan 54 fotografen van 32 verschillende nationaliteiten. De tentoonstelling van World Press Photo zal vanaf 26 april tot 23 juni in de Oude Kerk in Amsterdam.