Overal dansen de vrouwen tegen geweld

Actie // Vrouwen in 200 landen dansten gisteren in de straten. Voor een einde aan geweld.

NOVUM71:INTERNATIONALE DAG TEGEN GEWELD TEGEN VROUWEN:AMSTERDAM;14FEB2013-Onder de noemer One Billion Rising wordt 14 februari wereldwijd actie gevoerd om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Initiatiefneemster van One Billion Rising, Eve Ensler, roept alle vrouwen die geweld is aangedaan op om op Valentijnsdag een statement te maken. Dus ook de vrouwen in Nederland. Blijf Groep, de organisatie die hulp en opvang biedt bij huiselijk geweld, onderstreept het belang om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Daarom steunt zij dit Amerikaanse initiatief en organiseert op Valentijnsdag een flashmob op de Dam. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer
NOVUM71:INTERNATIONALE DAG TEGEN GEWELD TEGEN VROUWEN:AMSTERDAM;14FEB2013-Onder de noemer One Billion Rising wordt 14 februari wereldwijd actie gevoerd om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Initiatiefneemster van One Billion Rising, Eve Ensler, roept alle vrouwen die geweld is aangedaan op om op Valentijnsdag een statement te maken. Dus ook de vrouwen in Nederland. Blijf Groep, de organisatie die hulp en opvang biedt bij huiselijk geweld, onderstreept het belang om geweld tegen vrouwen en meisjes onder de aandacht te brengen. Daarom steunt zij dit Amerikaanse initiatief en organiseert op Valentijnsdag een flashmob op de Dam. Novum/pvdm/str.Piet van der Meer Novum PIET VAN DER MEER

Van Congo tot Zutphen werd gedanst in het kader van de actie ‘One Billion Rising’. Volgens initiatief neemster Eve Ensler, die ook de theaterreeks De Vaginamonologen bedacht, wordt 1 op de 3 vrouwen in haar leven verkracht of mishandeld. Ze wilde daarom een miljard vrouwen aan het dansen krijgen.

200 landen

In India, Bangladesh, Egypte, IJsland, Polen en nog bijna 200 andere landen werd aan de oproep gehoor gegeven. In Groot-Brittannië werd het groot aangepakt met 200 initiatieven. De Guardian hield een liveblog bij over de actie en premier David Cameron twitterde: „I’m proud to add my voice to all those who stand up to oppose violence against women & girls.”

En bij ons?

Ook in Nederland waren acties. Zo was er gistermiddag een flashmob op de Dam in Amsterdam, en later op de dag een feest in club Panama. Ook in onder meer Haarlem, Zwolle, Rotterdam en Tilburg waren er flashmobs. In Enschede werd een theatervoorstelling opgevoerd en – net als elders – een flashmob gedanst.