Over- en ondervoeding: tikkende tijdbom

Ongeveer een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt gaat verloren. In ontwikkelde landen vinden de verliezen vooral plaats bij de consument, waar overgebleven eten in de afvalbak terecht komt, in ontwikkelende landen is het vooral in de distributie, tussen oogst en consument. En dat terwijl we één miljard mensen hebben die met honger naar bed gaan elke dag, en twee miljard mensen ‘verborgen honger’ hebben omdat ze niet de juiste vitaminen en mineralen binnen krijgen om zich gezond geestelijk en lichamelijk te ontwikkelen.

Honger en ‘verborgen honger’ zijn wereldproblemen die oplosbaar zijn. Nu de afstand tussen consument en producent langer wordt vanwege verdergaande urbanisatie, moet de voedings- en verpakkingsindustrie juist ervoor zorgen dat dat voedsel niet meer verloren gaat. Door voedsel te verrijken met vitaminen en mineralen kunnen we zorgen dat onze kinderen de juiste voedingsstoffen binnen krijgen om zich op een gezonde manier te ontwikkelen. Dit is niet alleen van belang voor kinderen in ontwikkelingslanden, maar ook, in toenemende mate, in de ontwikkelde wereld. Het is een probleem dat opgelost kan worden door een verstandige samenwerking tussen overheid, industrie en consumenten. Want overvoeding en ondervoeding zijn allebei tikkende tijdbommen.