N-Korea: uitbreiding raketbasis

Noord-Korea is een van zijn beide raketlanceerbases aan het uitbreiden en verbeteren, naar wordt aangenomen om grotere raketten te kunnen afvuren. Dit leiden experts van de Amerikaanse John Hopkins University af uit nieuwe satellietbeelden. Ze verklaarden gisteren ook aanwijzingen te zien voor samenwerking tussen Noord-Korea en Iran. Het ontwerp van sommige installaties op het terrein van de basis bij Tonghae in het noordoosten van het land doet sterk denken aan een soortgelijke basis bij het Iraanse Semnan. Ze wezen onder meer op schermen om de hitte van de vlammen aan de onderkant bij het opstijgen van de raket weg te houden. Dit ontwerp is volgens de deskundigen niet eerder in Noord-Korea gebruikt.

Noord-Korea nam dinsdag zijn derde kernproef. Buitenlandse specialisten zijn er nog in geslaagd om vast te stellen of de Noord-Koreanen ditmaal uranium hebben gebruikt in plaats van plutonium, zoals bij de eerste twee proeven. Dit zou op technische vooruitgang duiden.

In Pyongyang hield het bewind van Kim Jong-un gisteren een massale bijeenkomst met tienduizenden mensen om het succes van de derde atoomproef te vieren. Kim zelf werd er echter niet gesignaleerd.

In december lanceerde Noord-Korea een raket voor de lange afstand, die een weersatelliet in omloop bracht. (AP)