Musical Peter Pan vooral een spektakelshow

Musical

Peter Pan, door Music Hall. Gezien: 14/2 in Ziggo Dome, Amsterdam. Aldaar t/m 17/2. Inl. peterpan.is**

Dit is Peter Pan op arenaformaat: een metersbreed openliggend boek, waaruit alle figuren uit dit klassieke kinderverhaal tevoorschijn komen – zoals Peter Pan zelf, de jongen die altijd een jongen wilde blijven, het meisje Wendy dat met hem mee mag naar Neverland en de vervaarlijke Kapitein Haak. Maar niet het elfje Tinker Bell, want haar horen we alleen op de geluidsband. Zij vertelt het van toevalligheden aan elkaar hangende verhaal. En zodra zij weer een nieuwe episode aansnijdt, wordt dat vervolgens op de immense speelvloer in beeld gebracht.

Peter Pan is een productie van het Vlaamse theaterbedrijf Music Hall, gemaakt om door heel Europa op tournee te gaan. Zo staat het schouwspel in oktober twee dagen in Ahoy’ in Rotterdam. Aanpassingen per land zijn nauwelijks nodig. De spelers hebben geen spreekteksten; acteren bestaat hier slechts uit stomme-filmgebaren. En als ze zingen, zijn dat bestaande popnummers in het originele Engels. Sailing bijvoorbeeld, en One day I’ll fly away. Plus, als handelsmerk voor Haak, flarden uit de Figaro-aria. Alleen op de geluidsband met de verteltekst moet de lokale taal worden gesproken.

Het resultaat van dit amalgaam is een show die wel enig spektakel te bieden heeft, maar op dit maxiformaat ook hoogst afstandelijk blijft. In de verte bewegen spelers als figuranten in een verhaal dat zelden involveert. Sommige effecten mogen er zijn: aan de (meestal zichtbare) kabels wordt sierlijk gevlogen, de uit twee man samengestelde hond is bezienswaardig en de interactie tussen de projecties op de achterste schermen en de levende situaties werkt af en toe mooi. Zoals in het gevecht van Peter Pan met zijn schaduw. Of als iemand een kussen pakt en op de schermen een vloed aan kapokvlokken neerdwarrelt.

Maar een sprankelende sprookjeswereld is deze computergestuurde vertoning niet. Hier speelt technisch vernuft de hoofdrol, en niet de magie.