‘Meteoor woog ongeveer tien ton’ - eerste fragmenten gevonden

De Russische Wetenschapsacademie schat dat de meteoor die vanochtend boven de Oeral in Rusland door de atmosfeer kwam rond de tien ton woog. Fragmenten van de meteoor kwamen terecht in een spaarbekken bij Tsjebarkoel.

Een zes meter wijde krater is gevonden in het ijs van een bevroren meer bij de plaats Chebakul als gevolg van inslaande meteorietfragmenten. De foto is verspreid door de politie. Foto AFP

De Russische Wetenschapsacademie schat dat de meteoor die vanochtend boven de Oeral in Rusland door de atmosfeer kwam rond de tien ton woog, meldt persbureau AP.

De meteoor zou met minstens 54.000 kilometer per uur door de atmosfeer zijn gekomen en viel zo’n dertig tot vijftig kilometer boven de grond uit elkaar. Ter vergelijking: de geluidssnelheid ligt rond de 1.236 kilometer per uur.

Door de val en het binnenvallen in de atmosfeer, en de daarop volgende drukgolf, brak glas in een wijde omgeving. Zeker vijfhonderd mensen zochten daarop behandeling voor verwondingen, onder wie meerdere kinderen. Het gaat vooral om snij- en schaafwonden en hersenschuddingen. Drie mensen zijn levensbedreigend gewond geraakt voor zover nu bekend is. In zeker zes bewoonde punten (steden en stadjes) is schade gemeld. De scholen in de regio zijn gesloten.

Bekijk hier de spectaculaire beelden van de meteorietenregen.

Steeds meer fragmenten worden teruggevonden

Fragmenten van de meteoor kwamen terecht in een spaarbekken bij Tsjebarkoel, liet het bureau van de regionale gouverneur weten aan het persbureau ITAR-Tass. Het is niet bekend of mensen zijn getroffen door meteorieten.

Hetzelfde persbureau verklaarde dat volgens een woordvoerder in dezelfde regio een zes meter wijde krater is gevonden als gevolg van inslaande meteorietfragmenten.

Tsjebarkoel ligt hier:


View Larger Map

Ook is het dak van een zinkfabriek ingestort. Het is onduidelijk of dat komt door een inslag of door de schokgolf.

Vice-premier wil systeem om ruimte-objecten af te wenden

Het voorval leidde tot verschillende reacties van prominente politieke figuren in Rusland. Premier Dmitri Medvedev merkte op een economisch forum in Krasnojarsk op dat “niet alleen de economie kwetsbaar is, maar de hele planeet”.

De nationalist Vladimir Zjirinovski zei tegen RIA-Novosti dat het helemaal geen meteoor was, maar een “test van een nieuw wapen door de Amerikanen”.

NRC-correspondent in Rusland Thalia Verkade laat weten dat vice-premier Rogozin op Twitter zegt een internationaal systeem te willen ontwikkelen om buitenaardse objecten af te wenden. “Rusland noch de VS zijn daar op dit moment toe in staat”, zegt hij.

Verkade:

“De gouverneur denkt dat in een paar dagen alles weer op orde is. Belangrijkste is de kapotte ramen dicht te plakken, desnoods met plakband. Het wordt zeker min 15 ‘s nachts. Hij heeft ook gezegd dat de meteoriet in een meer is gevallen, maar dat wordt door de afdeling Rampen ontkend.”

Geen verband met planetoïde

Deze meteoriet heeft niets te maken heeft met de ruimterots 2012 DA14 die vandaag de aarde passeert, zegt de European Space Agency:

Twitter avatar esaoperations ESA Operations ESA experts at #ESOC confirm *no* link between #meteor incidents in #Russia & #Asteroid #2012DA14 Earth flyby tonite #SSA #NEO

Deze planetoïde komt vanavond even voor half negen Nederlandse tijd op 27.600 kilometer langs de aarde – een misser op een haar na in kosmische afstanden. Het is de grootste planetoïde die ooit zo dicht langs de aarde kwam, maar dus puur toeval dat het op dezelfde dag plaatsvindt.

De ESA had nog mooi beeld van het spoor van de meteoor: