Meteoriet prima gefilmd. Waarom Russen een dashboardcamera hebben

Dat een meteoriet zoveel schade veroorzaakt, is zeldzaam. Maar dat er zoveel beeld van is, is ook bijzonder. Wat dat betreft is het een geluk bij een ongeluk dat de meteoriet in een bevolkt gebied van Rusland is neergekomen – en dat miljoenen Russische automobilisten een dashboardcamera met een zuignap aan hun voorruit hebben hangen, die continu filmt, als een bewakingscamera.

Voor paar tientjes heb je zo’n ding

Zo kon het dat er in de uren direct na de inslag tientallen filmpjes op YouTube zijn verschenen met beelden vanaf de weg. De apparaatjes zijn voor een paar tientjes te koop in elke Russische elektronicazaak.

Een van de video’s toont een donkere straat. De auto stopt voor rood licht. In de verte staat een klein orthodox kerkje. Dan verschijnt er een streep aan de hemel, die hel oplicht, vlam vat en verandert in een bol. “Krijg nou de tering. Is dat een meteoriet ofzo”, hoor je de chauffeur (of een bijrijder) zeggen. “Net als in de film. En de commentaren zijn net als in het echte leven”, schreef blogger Aleksej Navalny bij een reeks opnames op zijn weblog.

Dashcam voor corrupte verkeersagenten

De belangrijkste reden om een ‘videoregistrator’ te hebben in Rusland: corrupte verkeersagenten. Die kunnen een auto zo maar aanhouden en zeggen dat deze niet is gestopt voor een voetganger op een zebra. Met de video-opnames kan de chauffeur bewijzen dat er helemaal geen voetganger was. De preventieve werking die ervan uit gaat is groot, getuige de populariteit van de apparaatjes. Een door regionale afgevaardigden ontworpen wetsvoorstel dat het behangen van autoruiten met voorwerpen verbiedt, werd juist vanwege het succes van dashcam met schrik ontvangen, en direct in de media afgeschoten door Doemaleden die zich niet de woede van autorijdend Rusland op de hals willen halen.

Sites verzamelen bizarste momenten in Russisch verkeer

Opnames kunnen ook van pas komen na een ongeluk. Wat gebeurde er precies, wie maakte de fout? Speciale websites en YouTubekanalen verzamelen de mooiste en bizarste momenten in het Russische verkeer. Een truck op drie wielen. Een koe, of meer koeien, op de snelweg. Een paard dat oversteekt over een zebra, een helikopter die zich laat zakken midden op de autoweg. “Onlangs ging er een video viraal van een vrachtwagen die een vreemde manoeuvre maakt, dan met een onwaarschijnlijk harde klap op een voorligger slaat. De truck belandt half achterstevoren op de weg, de voorruit breekt, de chauffeur valt door het glas naar buiten, landt op zijn voeten en loopt, als een wonder, ongeschonden naar de kant.

Als je een beetje een beeld wil krijgen van de Russische situatie op de weg: